Overheid verkoopt resterend belang in Connexxion

Connexxion, bus

De Nederlandse overheid gaat op 12 oktober haar resterende belang van 33% in Connexxion aan het Franse Transdev BNG Connexxion Holding (TBCH) verkopen. Minister de Jager van Financiën bevestigt deze plannen in een brief aan de Tweede Kamer. Connexxion behoort tot hetzelfde Franse moederbedrijf als Veolia Nederland.

Minister Jager wil de aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs verkopen. Hoeveel de overnamesom bedraagt, dat wil het ministerie niet prijsgeven.

Aandelen

Connexxion is met de verkoop niet volledig in Franse handen. In TBCH, de bovenliggende holding van Connexxion, bezit het Franse vervoersbedrijf Transdev 75 procent van de aandelen. De Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) bezit 25 procent.

Woordvoerder Daniëlle Meijne van Connexxion: “Met het belang van BNG kan niet worden gesproken over zeggenschap van de Nederlandse staat.” Hoewel BNG volledig van de staat is, kan dit volgens Meijne niet op een lijn worden geplaatst met de Nederlandse overheid. BNG is een soort ‘bankier voor overheden’ en heeft als doelstelling zo veel mogelijk rendement te behalen. Net als een gewone investeringsmaatschappij.

Verkoop aandelen

Connexxion is een voormalig Nederlands staatsbedrijf. In 2007 verkocht de Nederlandse overheid tweederde van de aandelen van Connexxion aan de Transdev BNG Connexxion Holding. De Tweede Kamer wilde na vijf jaar de overige aandelen verkopen.

Minister de Jager: “In 2006 is door het kabinet na overleg met de Tweede Kamer besloten om de aandelen van Connexxion te verkopen, aangezien er geen redenen waren om een belang te houden in één van de bedrijven in de geliberaliseerde regionale openbaar vervoersmarkt. De publieke belangen op de regionale vervoersmarkt zijn sinds 2000 geborgd, in de Wet Personenvervoer 2000.”

Genoeg concurrentie

Het Franse vervoersbedrijf Transdev fuseerde in 2011 met Veolia Transport. Daarmee werd Veolia Transdev eigenaar van zowel Veolia als Connexxion.

De fusie tussen Transdev en Veolia werd in eerste instantie op initiatief van de Socialistische Partij tegengehouden, omdat het bedrijf dan een groot deel van het stad- en streekvervoer per bus per zou gaan exploiteren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit concludeerde echter dat er genoeg concurrentie overblijft voor de Nederlandse markt.

Connexxion en Transdev Veolia

Connexxion boekte in 2011 een omzet van 1,1 miljard euro en een nettowinst van 14 miljoen euro. Transdev Veolia is een miljardenconcern en opereert in 27 verschillende landen.

In het schema wordt de oude aandeelhoudersstructuur weergegeven. Daarin heeft TBCH nog een aandeel van 67% en het ministerie van Financiën een aandeel van 33%. Nu het ministerie van Financiën haar resterende belang heeft verkocht, is TBCH volledig eigenaar van Connexxion.

 

Aandeelhouders, Connexxion

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.