Sociale veiligheid in OV het laagst in Almere en Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Beveiliger, NS, OV, sociale veiligheid

De sociale veiligheid in het openbaar vervoer is het laagste in de gemeente Almere en in zes gemeentes in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dit zijn de gemeentes Rotterdam, Den Haag, Lansingerland, Ridderkerk, Albrandswaard en Schiedam. Dit blijkt uit de Veiligheidsscan openbaar vervoer van Kennisplatform CROW. CROW gebruikte voor deze Veiligheidsscan de cijfers over het aantal incidenten in een gemeente en het gevoel van sociale veiligheid bij zowel OV-personeel als reizigers. 

Het laagste punt dat de sociale veiligheid in het OV kon krijgen was een 1, terwijl de gemeentes met de hoogste sociale veiligheid het cijfer 5 kregen toebedeeld. Van de 403 onderzochte gemeentes kregen de hierboven genoemde 7 gemeentes de slechtste beoordeling. Het OV in Amsterdam kreeg het cijfer 2.

Veilige gemeentes

CROW-KpVV baseerde de cijfers op de hoeveelheid incidenten in een gemeente, maar ook de veiligheidsgevoelens van het OV-personeel en van de reizigers, als die informatie beschikbaar was. Sommige incidenten telden hierbij zwaarder mee. CROW-KpVV maakte in de Veiligheidsscan bovendien gebruik van een relatieve maatstaf, waarbij het aantal incidenten in het OV werd getoetst aan de totale veiligheidsproblematiek in de gemeente.

Dertien gemeentes kregen de best mogelijke score toebedeeld. Het openbaar vervoer op de Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland werd als erg veilig bestempeld, net als het OV in de gemeentes Ooststellingswerf, Súdwest-Fryslân, Staphorst, Barneveld, Hattem, Hulst, Haaren, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

Veiligheidsscan

Het kennisplatform CROW-KpVV bracht in de Veiligheidsscan alle data over sociale veiligheid bijeen die verzameld wordt door de verschillende stads- en streekvervoerders en de NS. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van informatie over de veiligheid in de openbare ruimte die werd aangeleverd door het CBS.

Deze Veiligheidsscan komt voort uit het manifest ‘Samen op reis, OpStap naar een Beter OV’. Dit is een initiatief waarin vervoerders, overheden en consumentenorganisaties samenwerken om een betere samenwerking in het openbaar vervoer te bewerkstelligen. CROW-KpVV hoopt dat deze Veiligheidsscan de betrokken partijen, waaronder decentrale overheden, gemeentes, vervoerders en politie, helpt om de sociale veiligheid in het OV te gaan verbeteren. Het plan is om de scan elke twee jaar uit te voeren.

Veiligheidsscan CROW, sociale veiligheid OV, bron: CROW-KpVV

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.