OV-reizigers na corona
Europese verschillen

Nederland onderaan Europees lijstje aantal OV-reizigers na corona

Gemiddeld ligt het niveau van OV-gebruik na corona in West-Europa weer op ruim 80% van de pré corona aantallen.

In Frankrijk en Duitsland zijn de reizigersaantallen in het openbaar vervoer weer op hetzelfde niveau, of zelfs hoger, dan voordat corona grote delen van de wereld platlegde. In Nederland en Engeland is echter een ander beeld te zien: daar is het aantal reizigers in het OV nog een stuk lager dan voor de coronapandemie. De ING deed onderzoek naar de effecten van corona op het OV, in verschillende West-Europese landen. 

Nu de coronamaatregelen afgeschaft zijn en werknemers overal weer naar kantoor mogen, ligt het gemiddelde gebruik van het openbaar vervoer weer op ruim 80% van voor corona. Maar er zijn grote verschillen tussen de landen onderling, wat betreft het OV-gebruik.

Het verschil tussen de landen is deels te verklaren door de verschillen in economische structuur. Een relatief groot deel van werknemers die tijdens de pandemie thuiswerkten, bevindt zich in sectoren als IT, consultancy en financiën. Aangezien de economie van Nederland en Engeland voor een groot deel op deze servicesector draait, is het een logisch gevolg dat mensen die voorheen met het OV naar kantoor reisden, nu vaker thuisblijven. Werken op afstand is in een land als Frankrijk bijvoorbeeld een stuk minder gebruikelijk.

Goedkope tickets

Om het gebruik van OV te stimuleren en de bevolking tegemoet te komen in tijden van inflatie, heeft de Duitse regering goedkopere tarieven geïntroduceerd. Vanaf 1 juni tot het einde van de zomer kost een treinkaartje voor een hele dag 9 euro. Deze maatregel heeft direct geleid tot een toename aan OV-reizen.

In Frankrijk werden binnenlandse vluchten tot een tijdsbestek van 2,5 uur en waar een alternatieve reis met de trein voor mogelijk was, in 2021 verboden. Ook dit heeft gezorgd voor intensiever gebruik van het OV.

Volgens het onderzoek gaat het tijd kosten voordat het OV-gebruik in Nederland en Engeland volledig hersteld is. Zeker omdat deze sector gevoelig is voor mogelijk nieuwe coronamaatregelen als de mondkapjesplicht en afstand bewaren.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: marloes kanselaar

1 reactie op “Nederland onderaan Europees lijstje aantal OV-reizigers na corona”

Albert van der Veen|02.08.22|10:39

In Duitsland in regionale treinen voor €9,- een hele maand!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.