Friesland wil openbaar vervoer op maat

Friesland wil in de toekomst openbaar vervoer aanbieden op maat. Ook zal meer worden ingezet op durrzaam vervoer. Zo komen op Schiermonnikoog elektrische bussen en overweegt Leuwarende deze optie. Doel is dat het OV bijdraagt aan de leefbaarheid en duurzaamheid van Friesland.

In het landelijk gebied komt OV op maat, bijvoorbeeld door OV en WMO-vervoer te combineren. Zo krijgen mensen een passend vervoermiddel op de momenten waarop ze dat nodig hebben. Dit komt ten goede aan de leefbaarheid op het platteland.

Samenwerking

Om het OV op het platteland goed te organiseren zoekt de provincie actief de samenwerking met de Friese gemeenschap. Samen met gemeenten, bedrijven, inwoners, zorginstellingen, vervoerders en andere partijen wordt gezocht naar oplossingen op maat.

Duurzaamheid

De vervoerder moet bussen aanbieden die voldoen aan de schoonste uitstootnorm die er momenteel voor dieselbussen te krijgen is. Inschrijvers moeten in hun offerte ook aangeven wat de meer- of minderkosten zijn voor het rijden op duurzame brandstof.

Groen gas

De provincie heeft een voorkeur voor groen gas. Bij de gunning van het contract in maart besluit de provincie om deze optie wel of niet in te kopen. Als op groen gas gereden wordt, stelt de provincie daarvoor vulpunten beschikbaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.