Onvrede over invoering OV-chipkaart

De onvrede over de invoering van de OV-chipkaart in Brabant is groot. Veel oudere reizigers weten zich amper raad met de nieuwe kaart. Het zou het reizen tijdens daluren extra moeilijk maken en kostbaarder. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Eindhovens dagblad onder zijn lezers heeft gehouden.

Vooral de afschaffing van het populaire dalurenkaartje van drie euro per dag leidt tot gemopper. Met dat kaartje konden reizigers na 9.00 uur en in het weekend voor drie euro onbeperkt door Brabant reizen.

Drempel

Met de OV-chipkaart kunnen reizigers in de daluren ook goedkoper reizen, maar niet meer tegen een vast bedrag. Ook moeten ze daarvoor een persoonlijke chipkaart hebben met daarop een speciaal kortingsproduct, dat ze op internet moeten aanschaffen. Voor veel reizigers blijkt dit een niet te nemen drempel. Vooral ouderen hebben er moeite mee, weet Rob Vos van de Unie KBO. “Alles gaat via internet. Voor veel ouderen maakt dat het reizen met het OV extra ingewikkeld.”

Dagkaartje

Het verdwijnen van het dagkaartje van drie euro wordt alom betreurd. In Zuidoost-Brabant wordt het busvervoer verzorgd door busmaatschappij Hermes. Politiek verantwoordelijk is het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Edso Wijvekate van het SRE.

Herinvoering

Herinvoering van het dagkaartje, zoals in Limburg vanaf maandag gebeurt, nadat de inkomsten sinds de invoering van de OV-chipkaart sterk waren teruggelopen, wordt in Brabant ‘volstrekt niet overwogen’, aldus Wijvekate. “Wij zijn nog maar net begonnen. Of de opbrengsten hier ook gaan tegenvallen is nog maar zeer de vraag. We hebben daar geen zicht op.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.