Nieuwe vervoerder EBS voortvarend van start

EBS is afgelopen zondag officieel van start gegaan als nieuwe vervoersmaatschappij in de Regio Waterland. De busmaatschappij is een nieuwe speler op de Nederlandse markt; heeft 450 man personeel in dienst en rijdt met 211 gloednieuwe Scania-bussen. EBS blijft tot december 2019 de vaste vervoerder in Waterland maar heeft het voornemen om op termijn ook in andere regio’s te gaan rijden.

Alle betrokken partijen waren zondag verzameld op locatie Amsterdam Centraal Station waar de nieuwe Scania-bus werd onthuld. De bus is voorzien van de laatste technische snufjes en kan op biogas rijden waardoor er een reductie is in uitstoot van fijnstof van 90% en van CO2 van 30 %.

Huzarenstukje

De productie van de bussen is volgens Scania-baas José Badia een waar huzarenstukje gebleken. De bussen zijn in Polen en in China gebouwd en slechts binnen een halfjaar afgeleverd bij EBS. Speciaal hiervoor heeft Scania in Amsterdam-Noord een assemblage-fabriek neergezet. Nu de bussen zijn afgeleverd zal deze fabriek verder dienst doen als werkplaats voor het onderhoud van de bussen.

30.000 Reizigers

EBS gaat dagelijks het vervoer van 30.000 reizigers regelen. De lijnen in Waterland kennen een hoog gehalte aan woon-werk verkeer.  In het weekend gaat EBS de nachtbus Hoorn-Amsterdam weer in ere herstellen. Maarten Post van EBS Waterland sprak uit de beste vervoerder van Nederland te willen worden.

Vrouwen

De aanbesteding die in maart naar EBS ging, is ook gepaard gegaan met enige kritiek. Egged Bus Systems (EBS) heeft als Israëlische moedermaatschappij ook bussen rijden in Israël  van en naar nederzettingen van kolonisten. In die bussen waar veel orthodoxe joden gebruik van maken, zouden vrouwen vaak apart achterin plaats moeten nemen of zelfs niet worden getolereerd.

Samenwerking

Voor StadsRegio Amsterdam heeft deze kwestie geen enkele rol gespeeld in de aanbesteding. Hedy Luchtmeyer:”EBS heeft aan alle richtlijnen voldaan en is als beste uit de bus gekomen. We hebben alle vertrouwen in een goede samenwerking.”

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Nieuwe vervoerder EBS voortvarend van start”

EBS-chauffeur|19.12.11|04:02

De nachtbus Hoorn-Amsterdam is op vrijdag- en zaterdagnacht nooit weggeweest. Wel laat EBS deze nachtlijn op zondag t/m donderdag ook (beperkt) rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.