Veolia wil geld zien van provincie voor OV-chipkaart

Vervoersbedrijf Veolia vecht op verschillende fronten tegen de provincie Noord-Brabant over de kosten die zijn gemaakt voor de invoering van de OV-chipkaart voor studenten. Veolia vindt het onrechtvaardig dat zij de investeringen heeft gedaan maar de opbrengst terechtkomt bij de provincie.

Een bemiddelingspoging over verdeling van de kosten is eerder mislukt. Veolia becijferde dat het tot eind 2013 gaat om in totaal bijna 1,4 miljoen euro aan ongedekte kosten, ofwel verlies. Het conflict over de kosten uit 2010 diende maandag bij de bezwaarcommissie van de provincie. De kwestie over de kosten uit 2009 is voorgelegd aan het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Opbrengsten

De provincie Brabant is de enige overheid in Nederland die opbrengsten uit het busvervoer zelf ontvangt. In de rest van Nederland komen de opbrengsten terecht bij de vervoerders. Zo krijgen de vervoersbedrijven ook de opbrengsten uit invoering van chipkaart voor studenten die het ministerie van Onderwijs berekent en overmaakt.

Ten tijde van de roerige aanbesteding van het busvervoer in Brabant in 2006 bestond de chipkaart nog niet. De provincie zegt dat er binnen de concessie geen mogelijkheid is voor een subsidie is en zegt dat Veolia bij het ministerie moet zijn.

Gedeputeerde Staten moeten naar aanleiding van een advies van de bezwaarcommissie een nieuwe beslissing nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.