Minister heeft geen problemen met snoepautomaten in bus

Verkeersminister Schultz heeft geen problemen met snoepautomaten die in (stads)bussen worden geplaatst. Ze vind dat de reiziger de vrije keuze heeft om van de automaten al dan niet gebruik te maken. De minister laat dit weten in antwoord op vragen van SP-kamerlid Bashir.

Momenteel draait Connexxion een proef met elf bussen op het traject Amstelland- Meerlanden waar snoepautomaten in zijn geplaatst. De aankondiging alleen al leidde tot veel ophef. De plaatsing van snoepautomaten zou de jeugd verleiden tot het eten van meer snoep en zodoende gewichtsproblemen opleveren.

Fruit

De proef zal de komende weken worden uitgebreid met fruit. Connexxion heeft voor de proef de vervoersvoorwaarden, de regels die onder andere bepalen dat er in de bussen geen etenswaren mogen worden genuttigd, aangepast. Tijdens de proef beziet Connexxion de mogelijkheden om via een servicemachine de reiziger diverse zaken te kunnen leveren.

Connexxion denkt daarbij niet alleen aan fruit, maar ook aan toiletartikelen, vouchers en snoep. De servicemachines maken deel uit van een groter plan waarbij Connexxion meer service wil bieden aan de klanten.

Aanspreken

SP-lid Bashir wil van de minister weten of er een verbod kan komen op de plaatsing van de automaten. Maar minister Schultz zegt dat het haar taak niet is om Connexxion aan te spreken op zijn producten: “Het concessiebesluit bevat geen beperkende voorwaarden die plaatsing van automaten door de vervoerder verbiedt of dwingt toestemming te vragen aan de concessieverlener. De resultaten van de pilot en eventuele plaatsing van de servicemachines in meer bussen zal Connexxion met de Stadsregio Amsterdam bespreken.”

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.