Connexxion breidt concept Cleanteams uit

Ze beginnen zo langzamerhand het uithangbordje van Connexxion te worden. De zogeheten Cleanteams waarin mensen met een verstandelijke beperking bussen schoonmaken. Inmiddels werken zo’n zestig schoonmakers bij cleanteams in Enschede, Arnhem, Zaandam en Leeuwarden. Connexxion gaat het concept verder uitbreiden in Nederland.

Het idee om mensen met een verstandelijke beperking in te zetten als schoonmaker op bussen, komt uit de koker van Angela Snijders van Connexxion Noord-Oost. “Bij de aanbesteding van het openbaar busvervoer in Enschede en omstreken in 2005 had Connexxion ook voorgesteld om de bussen tussen de diensten door schoon te houden.

Toen ik hiermee werd belast wilde ik dat eens op een andere manier aanpakken.” Snijders zocht contact met een bevriende directeur van een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in Enschede en vertelde hem over haar plannen.”Hij was meteen enthousiast om mensen van de zorginstelling hiervoor in te zetten.”

Buschauffeurs

Inmiddels zijn we vier steden en zo’n zestig medewerkers verder en zijn de Cleanteams van Connexxion geen onbekende meer voor buschauffeurs maar ook reizigers. “We werken steeds met kleine teams van hooguit negen mensen. Zij maken ’s ochtends de bussen schoon in de werkplaatsen.”

“’s Middags gaan ze lekker naar buiten en gaan ze op het busstation aan de slag. Daardoor kennen ze vrijwel iedere buschauffeur maar ook reizigers die een praatje komen maken. Ze vinden het allemaal geweldig.”

Veiligheid

Connexxion werkt met vaste Cleanteams met begeleider om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. De werkzaamheden zijn eenvoudig. Ploegjes van drie gaan aan de slag met één bus. Hierbij lapt een medewerker de ramen; ruimt een ander het zwerfvuil in de bus op en maakt een derde de spiegels schoon.

De deelnemers van de zorginstelling krijgen een wettelijk vastgesteld minimum voor hun werkzaamheden. Daar staat tegenover dat Connexxion de Cleanteams met regelmaat in de watten legt. Zo worden diploma’s uitgereikt, barbecues georganiseerd en uitstapjes gehouden. “Maar het mooiste is als je ziet hoe blij ze zijn als ze dit werk doen”, aldus Snijders.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.