De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

Nieuw geweldsincident België leidt tot spontane staking bij De Lijn

Na een nieuw geweldsindicident in het Belgische openbaar vervoer is een spontane staking ontstaan bij De Lijn. Bij het incident werd een buschauffeur van openbare vervoersmaatschappij De Lijn in Sint-Jans-Molenbeek met een vuurwapen bedreigd.

Het incident vond donderdag plaats. De dader was een man die niet kon betalen voor zijn busrit. Uit protest tegen dit nieuwe geval van agressie brak een spontane staking uit onder buschauffeurs bij het verzamelpunt in Asse.

De Lijn

Volgens vakbondssecretaris Erwin Vancauwenberg (ACV Openbare Diensten), tegenover de Belgische site Nieuwsblad.be, is “daardoor geen enkele van de 60 chauffeurs van de stelplaats Asse vrijdagochtend uitgereden.”

Om 9.00 uur begon een overleg met de directie van De Lijn Vlaams-Brabant. Vancauwenberg vermoedde echter dat de staking een hele dag zou gaan duren, op basis van zijn ervaringen met soortgelijke voorvallen.

Busvervoer

De staking zou alleen opgeheven kunnen worden als de directie er in slaagt de chauffeurs te overtuigen terug aan het werk te gaan. De staking leidt wel tot hinder in het openbaar vervoer. Vooral in het noorden van Vlaams-Brabant en Brussel is het busvervoer verstoord.

Het nieuwe geweldsincident volgt na de gewelddadige dood van een MIVB-controleur, wat ook tot stakingen leidde. Dit tragische voorval zorgde voor de toezegging van meer controleurs en veiligheidsmaatregelen.

Voor Sint-Jans-Molenbeek vraagt de vakbond nu al een ingreep, omdat hier eerder deze week ook al een geweldsincident was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.