’75 Procent van ov-bussen rijdt schoon’

Het materieel van het Nederlandse openbare busvervoer behoort tot het modernste van Europa. Driekwart van alle 5.114 ov-bussen valt in de categorieën Euro-V, EEV, hybride of elektrisch. Van de EEV-bussen rijden er 481 op aardgas of groengas. Daarmee is het busvervoer in Nederland in 2012 voor 75 procent schoon te noemen.

Dat concludeert het KennisPlatform Verkeer en Vervoer (KpVV). Dat controleert jaarlijks de milieuprestaties van de Nederlandse openbaar vervoer bussen. In 2009 kon 40 procent van de ov-bussen het predikaat schoon dragen.

Concessie

Op de kaart ‘Milieuprestatie ov-bussen 2012′ is per concessie te zien hoe schoon de Nederlandse ov-bussen zijn en hoeveel onder welke milieuklasse vallen. De kaart bevat ook een toelichting met de stand van zaken, de laatste ontwikkelingen en informatie over de introductie van Euro VI, de ontwikkeling van de brandstofprijs en innovatieve bustechnieken.

Veranderingen

Ten opzichte van de editie-2011 vonden de grootste veranderingen plaats in Amsterdam, Waterland en Dordrecht. Het GVB heeft in 2011 nagenoeg alle Euro II-bussen vervangen door schone EEV-bussen. In Waterland is al het materieel nu vergroend. In Dordrecht zijn 27 hybride bussen ingestroomd; het is de eerste stadsdienst die volledig is overgestapt op hybride materieel.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.