Citea LLE_Arriva Nederland

Arriva bestelt 275 nieuwe bussen bij VDL

Vervoerbedrijf Arriva Nederland heeft een contract met VDL Bus & Coach getekend voor de levering van 275 bussen voor de Nederlandse concessies Noord en Zuidwest Fryslân, Schiermonnikoog en Zuid-Holland Noord. De order bestaat uit 244 Citea’s LLE, 1 Citea XLE en 30 Ambassadors ALE 106. Vanaf 9 december 2012 verzorgt Arriva het openbaar vervoer in deze twee concessies.

VDL Bus & Coach werkt al jaren samen met Arriva. Dat blijkt onder meer uit de order van Arriva Zweden van afgelopen april: 77 Citea’s en, in samenwerking met Arriva Nederland, een ombouwopdracht van 85 gelede bussen die VDL in Sneek voor Arriva uitvoert.

Citea LLE

Het overgrote deel van de order bestaat uit Citea’s van het type LLE. Van dit model worden maar liefst 244 voertuigen geleverd. De Citea LLE is een innovatief lichtgewicht busconcept, speciaal bestemd voor de zware condities van het stads- en streekvervoer.

De Citea LLE kenmerkt zich door een zeer laag ledig gewicht met als belangrijkste voordelen een significant lager brandstofverbruik vergeleken met conventionele bussen en lagere onderhoudskosten. De brandstofbesparing betekent niet alleen lagere operationele kosten maar ook een forse reductie van de CO2 uitstoot.

Kinderwagens

De lagevloer constructie bij de in- en uitstapdeuren zorgt voor een optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens. Deze toegankelijkheid wordt nog vergroot doordat er geen podesten zijn tussen de in- en de uitstapdeuren.

De Citea’s voor Arriva hebben een lengte van 12 meter, zijn voorzien van een Euro 5 motor met EEV (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle) technologie, 40+2+1 zitplaatsen en ruimte voor zo’n 40 staanplaatsen.

Reiscomfort

Om het reiscomfort van de passagiers te vergroten worden alle bussen voorzien van een uitgebreid klimaatbeheersingssysteem en van een extra uitstapverlichting zodat de omgeving bij het uitstappen goed aangelicht wordt. Voor de regio Zuid-Holland worden alle bussen uitgerust met Wifi.

Daarnaast krijgt een aantal bussen voor Zuid-Holland en Friesland een speciale fietsvoorziening waardoor het mogelijk is voor de passagier om de fiets in de bus mee te nemen.

Hoeveel geld er met de order is gemoeid is niet bekend gemaakt.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.