GVB tram

GVB stelt open data bus en tram beschikbaar

GVB tram

Stadsregio Amsterdam, de opdrachtgever van GVB, stelt vrijdag actuele open data van bus en tram beschikbaar aan openOV. OpenOV is een open data project van Stichting OpenGeo. Met deze gegevens van bussen en trams kunnen applicatie-bouwers programma’s en apps maken die reizigers onderweg van informatie voorzien op hun mobiele telefoon of tablet.

Het is ook voor het eerste dat deze actuele, real time reisdata open en rechtenvrij beschikbaar is. Actuele data voor het metroverkeer is naar verwachting aan het einde van dit jaar beschikbaar.

Pionier

GVB is een pionier als het gaat om technologische vernieuwingen op open data gebied. Zo was zij de eerste met een vertrektijden datastroom voor al haar ritten.

De vrijgegeven, actuele data kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Daardoor verbetert de kwaliteit van reisinformatie. Het is bijvoorbeeld te zien waar een voertuig zich op dat moment bevindt, deze gegevens op te slaan en te analyseren. 

Gevonden fouten kunnen worden teruggekoppeld aan de vervoerder, waardoor de gehele informatieketen versterkt.

ICT-bootcamp

Applicatiebouwers van alle leeftijden gaan vrijdag deze reisinformatiedata gebruiken tijdens een speciaal ICT-bootcamp in de Waag. Tijdens deze bijeenkomst wordt gewerkt aan het ontwikkelen van apps en programma’s.Met het verder openstellen van reisinformatie wordt het aanbod van goede actuele reisinformatiesoftware gestimuleerd waardoor de markt zich sneller kan ontplooien en verbeteren.

Diverse appsSinds de laatste ontwikkelingen op het gebied van open reisinformatie zijn er diverse apps ontwikkeld voor reizigers. De bekendste is OVinfo, een gratis app voor Android-toestellen met ruim 12.000 actieve gebruikers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.