Hermes, groen gas

Hermes gaat met groen gas rijden in regio Arnhem-Nijmegen

Vervoersbedrijf Hermes koopt groen gas voor het regionale busvervoer bij energieproducent Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN). Dat betekent dat de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen met ingang van de nieuwe concessieperiode van december 2012 tot en met december 2022 op regionaal geproduceerd groen gas rijden. Dat is uniek in Nederland.

Hermes won in juli 2011 de concessie voor het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. De Stadsregio Arnhem Nijmegen had als opdrachtgever een aantal eisen in het bestek opgenomen, waaronder de optie om geen fossiele brandstoffen en 75 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van fossiele brandstoffen voor het vervoer te gebruiken.

GFT-afval

Kees Luesink van stadsregio Arnhem-Nijmegen: “We zijn erg tevreden over de manier waarop Hermes met de aankoop van regionale groengascertificaten invulling geeft aan de eisen uit het bestek. Onze bussen rijden straks op gas dat uit het GFT-afval van onze eigen huishoudens komt. Mooier kan ik het mij niet voorstellen.”

Hermes gaat in de regio Arnhem-Nijmegen ook met de nieuwste en schoonste dieseltreinen rijden, de zogenaamde GTW van Stadler. Verder rijden in Arnhem rijden de emissieloze trolleybussen. Met 218 groengasbussen en 45 trolleybussen op groene elektriciteit heeft de regio Arnhem-Nijmegen de meeste bussen op groene energie van Nederland.

Vergistingsinstallatie GFT-afval

Energieproducent ARN BV in Weurt werkt op dit moment aan de bouw van een vergistingsinstallatie voor GFT-afval. In de vergistingsinstallatie wordt binnenkort al het GFT-afval uit de regio Nijmegen verwerkt tot groen gas.

Wethouder Marcel Thijsen: “Dit collectieve contract met de deelnemende gemeenten betekent voor de ARN een gegarandeerde aanvoer van groenafval. Op hun beurt levert het de gemeenten lagere verwerkingstarieven voor hun GFT-afval op.”

Duurzame concessie

Met de bouw van vergistingsinstallaties, de inzameling van biomassa reststromen en de investering in kennisontwikkeling en innovatie vormt de duurzame concessie een stimulans voor de regionale economie in de regio Arnhem-Nijmegen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Hermes gaat met groen gas rijden in regio Arnhem-Nijmegen”

Paul Lamote|09.10.12|19:36

De stadsregio zeurt alleen maar over het milieu terwijl dat de reiziger geen barst interesseert.
De reiziger wil een fatsoenlijke dienstregeling en vooral hogere frequenties.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hermes gaat met groen gas rijden in regio Arnhem-Nijmegen | OVPro.nl
Hermes, groen gas

Hermes gaat met groen gas rijden in regio Arnhem-Nijmegen

Vervoersbedrijf Hermes koopt groen gas voor het regionale busvervoer bij energieproducent Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN). Dat betekent dat de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen met ingang van de nieuwe concessieperiode van december 2012 tot en met december 2022 op regionaal geproduceerd groen gas rijden. Dat is uniek in Nederland.

Hermes won in juli 2011 de concessie voor het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. De Stadsregio Arnhem Nijmegen had als opdrachtgever een aantal eisen in het bestek opgenomen, waaronder de optie om geen fossiele brandstoffen en 75 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van fossiele brandstoffen voor het vervoer te gebruiken.

GFT-afval

Kees Luesink van stadsregio Arnhem-Nijmegen: “We zijn erg tevreden over de manier waarop Hermes met de aankoop van regionale groengascertificaten invulling geeft aan de eisen uit het bestek. Onze bussen rijden straks op gas dat uit het GFT-afval van onze eigen huishoudens komt. Mooier kan ik het mij niet voorstellen.”

Hermes gaat in de regio Arnhem-Nijmegen ook met de nieuwste en schoonste dieseltreinen rijden, de zogenaamde GTW van Stadler. Verder rijden in Arnhem rijden de emissieloze trolleybussen. Met 218 groengasbussen en 45 trolleybussen op groene elektriciteit heeft de regio Arnhem-Nijmegen de meeste bussen op groene energie van Nederland.

Vergistingsinstallatie GFT-afval

Energieproducent ARN BV in Weurt werkt op dit moment aan de bouw van een vergistingsinstallatie voor GFT-afval. In de vergistingsinstallatie wordt binnenkort al het GFT-afval uit de regio Nijmegen verwerkt tot groen gas.

Wethouder Marcel Thijsen: “Dit collectieve contract met de deelnemende gemeenten betekent voor de ARN een gegarandeerde aanvoer van groenafval. Op hun beurt levert het de gemeenten lagere verwerkingstarieven voor hun GFT-afval op.”

Duurzame concessie

Met de bouw van vergistingsinstallaties, de inzameling van biomassa reststromen en de investering in kennisontwikkeling en innovatie vormt de duurzame concessie een stimulans voor de regionale economie in de regio Arnhem-Nijmegen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Hermes gaat met groen gas rijden in regio Arnhem-Nijmegen”

Paul Lamote|09.10.12|19:36

De stadsregio zeurt alleen maar over het milieu terwijl dat de reiziger geen barst interesseert.
De reiziger wil een fatsoenlijke dienstregeling en vooral hogere frequenties.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.