Dávid Vitézy, CEO, BKK

Vervoersautoriteit opent markt voor OV in Budapest (video)

VIDEO – De nieuwe Hongaarse vervoersautoriteit BKK heeft de markt voor het openbaar vervoer in het Budapest voorzichtig geopend door een bestek uit te schrijven voor een Europese aanbesteding voor busvervoer. Het is de eerste keer dat een opdracht voor busvervoer in Budapest via een Europese aanbesteding plaatsvindt. Voorheen werden busvervoerders nog door een stedelijke openbaar vervoersorganisatie aangewezen. De organisatie is ook bezig met de afronding van de nieuwe metrolijn 4 waar vanaf 2014 Alstom Metropolis metro’s rijden, die over enkele jaren ook in Amsterdam komen.

De Hongaarse busvervoerder VT-Transman (onderdeel van Arriva) kwam als winnaar uit de bus en gaat vanaf voorjaar 2013 met 150 Mercedes Citaro-bussen op verschillende lijnen in Budapest rijden. Het gaat om een 8-jarige contract met een optie tot verlenging met 2 jaar. De contractwaarde is 29 miljoen euro. Onderdeel van het contract is ook de aankoop van de Mercedes Citaro-bussen voor 40 miljoen euro. VT Transman is de grootste particuliere aanbieder van busdiensten in Hongarije.

Vervoersautoriteit

De gemeente besloot in 2010 om het management van het transport bij de speciaal hiervoor opgerichte nieuwe vervoersautoriteit BKK neer te leggen. Voorheen lag dit nog bij vervoersorganisatie BKV. BKK coördineert en beheert nu alle transportgerelateerde activiteiten en bepaalt in welke projecten wordt geïnvesteerd. De organisatie zorgt voor de voorbereiding en uitvoering van Europese projecten.
 BKK is verantwoordelijk voor de kaartverkoop en voert controle uit over de activiteiten van BKV. BKV en BKK zijn beiden staatsbedrijven.

De gemeente investeerde in het verleden onvoldoende in openbaar vervoer, waardoor projecten nauwelijks van de grond kwamen. 
Daarnaast was het soms onduidelijk waar het gemeentegeld heen ging. Bovendien werd vervoersorganisatie BKV verschillende malen met corruptieschandalen in verband gebracht.

EU-investeringen

Onder leiding van BKK zijn de investeringen in het openbaar vervoer in Budapest de afgelopen jaren weer toegenomen. BKK kreeg het in mei van dit jaar onder meer voor elkaar dat de Europese Unie bijdraagt aan de renovatie en uitbreiding van het tramlijnen 1 en 3. De kosten van dat project zijn op 140 miljoen euro geraamd.

Een van de projecten waar BKK zich mee bezighoudt, is het afronden van de aanleg van de nieuwe metrolijn 4. Deze metrolijn verbindt het zuidwesten met het noordoosten van Budapest.

Amsterdam

Voor deze nieuwe metrolijn en voor metrolijn 2 zijn nieuwe Alstom Metropolis metro’s aangeschaft. Een van de nieuwe metro’s rijdt sinds september van dit jaar op lijn 2 in Budapest. De nieuwe metro’s gaan op lijn 4 onbemand rijden. 

In Amsterdam gaan over enkele jaren ook deze Alstom Metropolis metro’s rijden. Dat gebeurt in eerste instantie nog met bestuurder.

Er was kritiek op het metroproject omdat de reizigers buiten Budapest weinig profijt hebben van deze verbinding, terwijl het toch een groot deel van het verkeersbudget opslokt. CEO Dávid Vitézy: “Het was beter geweest als de twee miljard euro gestoken zou worden in het vervangen van verouderde materieel, het verbeteren van bestaande tram- en andere metrolijnen. We moeten het nu afmaken omdat er lang voor de komst van BKK is begonnen met de metrolijn.”

Tegenvallers

De aanleg van de metrolijn had vele tegenvallers en werd in 1998 tijdelijk stilgelegd. De metrotunnel is nu aangelegd, de spoorlijnen liggen er en bijna alle stations zijn klaar. Momenteel wordt gewerkt aan beveiligings-, communicatie- en energiesystemen en wordt het terrein boven de stations opnieuw ingericht. Ook worden liften en roltrappen geïnstalleerd.

Volgende maand begint leverancier Alstom met het maken van testritten op lijn 4. De metrolijn in Budapest zal naar verwachting in 2014 in gebruik worden genomen.

Ov-projecten

Ook heeft BKK met hulp van EU-subsidies geïnvesteerd in de veerboten. Zo werden de pieren vernieuwd en dienstregeling is verbeterd. Bovendien zorgde BKK ervoor dat de veerdiensten in het openbaar vervoersabonnement werden opgenomen.

De aanschaf van de nieuwe  Mercedes Citaro-bussen behoort tot de plannen van BKK om in vier jaar tijd het verouderde busmaterieel te vernieuwen. De gemiddelde leeftijd van de bussen in Budapest is 18 jaar. De nieuwe, moderne bussen hebben een laagvloerse instap, zijn voorzien van wifi en voldoen aan strenge milieu-eisen. Ook importeert BKK tweedehands bussen uit andere Europese landen. “Een paar maanden geleden zijn er meer dan honderd tweedehands bussen gekocht waaronder Volvo-bussen uit Nederland”, vertelt Vitézy.

Afhankelijk van EU-subsidies

Budapest heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk met drie metrolijnen en een in aanleg, tientallen tram- en stadsbuslijnen en 14 trolleybuslijnen. Ook heeft de stad een uitstekend nachtbusnet. Budapest heeft ongeveer 1,7 miljoen inwoners. Hongarije is voor het vernieuwen en verbeteren van het openbaar vervoer in grote mate afhankelijk van Europese subsidies.

Marieke van Gompel

Lees ook: ‘Geld voor aanleg metrolijn in Budapest niet goed besteed’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.