stap maar in, informnatiecampagne

Informatiecampagne OV trekt mensen bus en trein in

De informatiecampagne ‘stap maar in’ over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer heeft zijn vruchten afgeworpen. De afgelopen maanden hebben de stadsregio, busvervoerder Breng en de stadsregiogemeenten 27 informatiebijeenkomsten georganiseerd in de regio Arnhem-Nijmegen. 72 % van de mensen die de bijeenkomsten bezochten, gaven aan dat zij dankzij de bijeenkomsten makkelijker de bus of trein nemen.

In juni hebben stadsregio, vervoerder Breng en gemeenten alle mensen met een WMO-indicatie vervoer een informatiepakket gestuurd en een uitnodiging voor een bijeenkomst toegankelijker OV.  In de hele regio Arnhem-Nijmegen hebben bijeenkomsten plaatsgevonden, 27 in totaal. In sommige gemeenten zijn zelfs meerdere bijeenkomsten gehouden vanwege de vele aanmeldingen. Bij de bijeenkomsten was een bus aanwezig, zodat mensen het in- en uitstappen op hun gemak konden proberen. Ook werd er uitgebreide informatie gegeven over de OV-chipkaart.

8,1 gemiddeld

De mensen die een bijeenkomsten bezochten, gaven de bijeenkomsten een 8,1 gemiddeld. 72% van de aanwezigen geeft aan dat door de bijeenkomst obstakels zijn weggenomen om met het openbaar vervoer te reizen. De aanwezigen hadden ook nog tips voor de vervoerder en de stadsregio. Reizigers hechten veel waarden aan de rol van de chauffeur, hij/zij is de ambassadeur van de bus.

Het is belangrijk dat chauffeurs dichtbij de halte stoppen zodat de bus goed aansluit op de halte. Ook benadrukten de mensen dat de chauffeurs pas weg kunnen rijden als iedereen zit. Breng houdt regelmatig trainingen voor chauffeurs zodat zij geoefend blijven in het vervoeren van reizigers met een beperking.

Service Stewards

Toegankelijk OV blijft een belangrijk speerpunt voor de stadsregio en Breng. Vanaf 9 december beschikken alle bussen over een elektrische rolstoelplank. Ook de Brengtrein die gaat rijden tussen Arnhem en Doetinchem wordt uitgerust met een elektrische plank. Daarnaast zijn alle buurtbussen vanaf dan toegankelijk voor mensen met een beperking.

Op de buurtbussen komen zogenaamde service stewards te werken, die oproepbaar zijn om mensen in een rolstoel te helpen bij het betreden van de bus. De campagne toegankelijker OV krijgt ook een vervolg. Stadsregio en Breng gaan in overleg met mensen uit de doelgroep bekijken aan welke diensten en voorlichting behoefte is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.