Utrechtse pilot: busbanen open voor schoon transport

Ongeveer twintig schone voertuigen die de binnenstad bevoorraden mogen in de gemeente Utrecht het komend jaar gebruik maken van busbanen op de invalswegen van de stad. Het gaat om een gemeentelijke pilot die deze maand gestart is.

Met de proef wil de gemeente het gebruik van schoon bevoorradingsverkeer in de stad bevorderen en het bedrijfsleven stimuleren om schone vrachtwagens aan te schaffen. De pilot past binnen het Actieplan Goederenvervoer. Tegelijkertijd gaat de gemeente onderzoeken of de bevoorrading van de binnenstad efficiënter gaat verlopen door het gebruik van de busbanen.

Tijdwinst

De uitkomsten van de proef gaat de gemeente gebruiken om het bundelen van bevoorrading te stimuleren. Een reistijdmeting uit 2011 met bevoorradingsverkeer op busbanen liet zien dat het gebruik van de busbaan tijdwinst oplevert.

Tijdens de proef is schoon bevoorradingsverkeer toegestaan op de busbanen langs de Vleutenseweg en de Europalaan. Een aantal bedrijven heeft in totaal voor zo’n twintig voertuigen een ontheffing gevraagd om het hele jaar te mogen deelnemen aan de proef.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.