De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

De Lijn investeert 93 miljoen in milieuvriendelijke bussen

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn gaat ruim een zesde van het wagenpark vervangen. Het bedrijf koopt 386 milieuvriendelijke bussen, een investering van 93 miljoen euro.

De bussen worden gebouwd door de Vlaamse busbouwers Van Hool uit Koningshooikt en VDL uit Roeselare en het Franse Irisbus. Het is de grootste order uit de geschiedenis van De Lijn. Het overheidsbedrijf is in 1990 ontstaan na de overheveling van het stads- en streekvervoer van de federale overheid naar de drie gewesten.

Met de nieuwe bussen wil De Lijn het wagenpark verder vergroenen. De oudste dieselbussen worden vervangen milieuvriendelijker voertuigen. Het om verschillende typen bussen: 255 bussen met euro VI-motoren, vijf waterstofbussen, drie elektrische bussen en 123 hybride bussen. Die laatste bussen moeten nog aanbesteed worden.

Aparte aanbesteding hybride bussen

Alle bussen moeten vanaf eind dit jaar geleverd worden. Die levering loopt door tot medio volgend jaar. Van Hool en VDL mogen samen 103 bussen bouwen en Irisbus is goed voor 160 streekbussen. De nieuwe bussen worden verspreid over alle Vlaamse provincies ingezet. Elke provincie krijgt ook een bus voor de rijschool.

Voor de 123 hybride bussen komt nog een aparte aanbesteding. Deze bussen zullen vooral ingezet worden in de steden, waaronder Antwerpen, Leuven en Gent.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “De Lijn investeert 93 miljoen in milieuvriendelijke bussen”

Heimen Stoffels|12.02.13|12:32

Nederlandse busbouwer VDL*

Ja, VDL heeft een Belgische afdeling in België, dat klopt. Maar het is een Nederlandse busbouwer.

Wel goed van De Lijn trouwens! :)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.