Connexxion, bus

Netheid en rijstijl belangrijk voor waardering sociale veiligheid

Connexxion, bus

Netheid van een bus, tram of metro en de rijstijl van een bestuurder hebben invloed op hoe een reiziger de sociale veiligheid in het stads- en streekvervoer beoordeelt. Dat blijkt uit een analyse van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). KpVV onderzocht of verbetering van bepaalde kwaliteitsaspecten er toe zou leiden dat de reiziger de sociale veiligheid hoger zou waarderen. In de grote steden dragen de netheid van het voertuig (1) en de klantvriendelijkheid van het personeel (2) hiertoe met name bij.

Onderzoeksresultaten

In de verstedelijkte gebieden en op het platteland hebben de rijstijl van de chauffeur (1) en het instapgemak (2) de meeste invloed op de waardering. Reissnelheid heeft ook invloed op de waardering van de sociale veiligheid (5) in alle gebieden, maar heeft hier minder invloed op dan de andere genoemde aspecten.

De onderzoeksresultaten lieten geen duidelijk verschil zien tussen OV-captives (mensen die overgeleverd zijn aan het openbaar vervoer) en keuzereizigers.

OV-Klantenbarometer

KpVV voert De OV-Klantenbarometer al een flink aantal jaren uit onder reizigers. Een van de aspecten in dit onderzoek is sociale veiligheid. Het KpVV voerde een extra analyse uit op deze data om na te gaan of er aanknopingspunten zijn om de sociale veiligheid verder te verbeteren.

Daaruit blijkt nu dus dat netheid van het voertuig, rijstijl, instapgemak, klantvriendelijkheid en reissnelheid invloed hebben op hoe reizigers de sociale veiligheid waarderen.

Sociale veiligheid, KpVV
Bron: KpVV

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.