FNV Bondgenoten wil einde aan contant geld in bussen

FNV Bondgenoten pleit voor een elektronisch betalingssysteem op bussen in het openbaar vervoer. Omwille van de veiligheid van de chauffeurs en de passagiers moet er een einde komen aan de contante betalingen voor losse kaartjes.

In 2013 zijn al zes buschauffeurs beroofd met geweld of onder bedreiging van een pistool of mes. Het laatste slachtoffer kreeg 29 maart in Heemskerk verf in zijn gezicht gespoten, waarna de dader ervandoor ging met de geldlade. “We zijn het meer dan zat”, zegt vakbondsbestuurder Jan Heilig. FNV Bondgenoten wil zo snel mogelijk in overleg met de werkgevers. De vakbond heeft ook een brief gestuurd aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Pilot Verbeterd Toezicht

Ondanks een toename van het aantal berovingen van buschauffeurs is het budget voor de Pilot Verbeterd Toezicht per 1 februari gehalveerd, waardoor er in de plaats van 60 nog maar 26 veiligheidsambtenaren in het openbaar vervoer worden ingezet. De pilot met een verminderd aantal toezichthouders loopt nog tot 1 mei. Staatssecretaris Wilma Mansveld kondigde begin dit jaar aan niet meer te willen investeren in het project en de provincies en stadsregio’s hebben er ook geen geld meer voor over om met deze pilots door te gaan en uit te breiden naar andere vervoersregio’s.

In januari moest een Tilburgse chauffeur van Veolia onder bedreiging van een pistool zijn geld afgeven en werd een buschauffeur van EBS in Purmerend op weg naar zijn bus van achteren neergeslagen en beroofd van zijn tas met geld en buskaartjes. Onder bedreiging van een scherp voorwerp werd 20 februari een buschauffeur van Syntus in Zwolle van zijn geldlade beroofd. Eerder die maand werden in Amsterdam-Noord op dezelfde plek buschauffeurs van het GVB Amsterdam beroofd van hun geldlade onder bedreiging van een slagersmes.

Veiligheid

Heilig: “Om de veiligheid van onze buschauffeurs nog een beetje te kunnen garanderen zien wij als enige echte oplossing dat het geld geheel van de bus verdwijnt.  We willen snel in overleg met werkgevers over de mogelijkheid van pinbetalingen in de bus.”

Lees ook:
Vervoerders vrezen voortbestaan Pilot Verbeterd Toezicht

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “FNV Bondgenoten wil einde aan contant geld in bussen”

Tram Plus|23.04.13|21:00

Hadden we niet de OV-chipkaart?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.