R-net, bus

Grontmij stelt programma van eisen voor R-net op

Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft van de Provincie Zuid-Holland de opdracht kregen om het basis programma van eisen (PvE) voor de implementatie van Randstad-net (R-net) in de provincie Zuid-Holland op te stellen. 
Het beoogde OV-netwerk bestaat uit twee regionale treintrajecten en zes Hoogwaardige Openbaar Vervoer (HOV) bustrajecten.

Een PvE bevat de eisen waaraan de toekomstige vervoerder(s) van een concessie aan moeten voldoen en stelt kaders over de manier waarop opdrachtgever en vervoerder samen het vervoer regelen. R-net is een samenwerkingsproject van overheden en vervoerders in de Randstad op het gebied van hoogwaardig openbaar vervoer.

Uitrol R-net

Het basis PvE gaat als startdocument gelden voor de nadere uitwerking van de verschillende deeltrajecten. De ambitie is om het R-net te realiseren in de periode 2013 tot en met 2020, met een verdere uitbouw in de jaren daarna.

Het plan omvat meerdere deeltrajecten. De locatie van elk deelproject is uniek, daardoor zal voor de inpassing in de bestaande bebouwing maatwerk moeten worden geleverd. Voor deze gevallen stelt Grontmij een leidraad op. Het basis PvE zal samen met deze leidraad in een latere fase worden gebruikt als basis voor de nadere uitwerking per deelproject.

Mobiliteitsprojecten

Volgens Wouter Truffino, ingenieur bij Grontmij, is de juiste kennis van de omgeving uiteindelijk noodzakelijk om dit soort trein- en bustrajecten te kunnen realiseren: “Grontmij heeft veel ervaring met complexe mobiliteitsprojecten in de Randstad waarbij belangen van overheden, bewoners en bedrijven een belangrijke rol spelen. Deze kennis gebruiken wij nu bij het opstellen van het basis PvE en kunnen we in een later stadium inzetten om in overleg met deze belanghebbenden tot een gedragen plan te komen. Hierdoor kan tijd en geld tijdens de uitvoering worden bespaard.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.