Qbuzz vervoersbedrijf, bus

Qbuzz definitief vervoerder regio Utrecht

Qbuzz gaat definitief het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgen. In de laatste juridische procedure heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven Bestuur Regio Utrecht (BRU) donderdag in het gelijk gesteld. Daarmee is het besluit van BRU om het openbaar vervoer tot 2023 te gunnen aan Qbuzz onherroepelijk.

Regiobestuurder Arjen Gerritsen van BRU is blij met het nieuws: “We hebben er hard aan gewerkt en tot ons grote genoegen heeft de rechter vastgesteld dat BRU alles volgens de regels gedaan heeft. Vanaf eind van het jaar krijgt de regio met Qbuzz een nieuwe vervoerder en nieuwe, zeer schone bussen. We zijn erg blij met dit succes en met de kwaliteit die Qbuzz gaat leveren.”

Nieuwe concessie

De nieuwe concessie heeft een looptijd van tien jaar en beslaat het openbaar vervoer met zowel bussen als trams, inclusief de toekomstige Uithoflijn. Aan de succesvolle gunning ging opnieuw een lange juridische procedure vooraf. Een eerdere aanbesteding strandde nog voor de rechter.

Met ingang van de nieuwe concessie, vanaf 8 december dit jaar, wordt de regio Utrecht het eerste gebied in Nederland waar de bussen voldoen aan de zeer strenge Euro VI-milieunorm. Nu de gunning onherroepelijk is, kan Qbuzz bindende afspraken maken met de busbouwers. De meeste nieuwe bussen zullen daardoor al direct beschikbaar zijn.

Aanbestedingsprocedure

Bestuur Regio Utrecht is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio. Het dagelijks bestuur besloot afgelopen oktober na een openbare aanbesteding, dat vervoerder Qbuzz vanaf 8 december 2013 het openbaar vervoer in de stadsregio Utrecht mag verzorgen. De andere inschrijver, vervoerbedrijf Connexxion, tekende daartegen bezwaar aan.

Een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie adviseerde deze bezwaren ongegrond te verklaren, het dagelijks bestuur van BRU nam dit advies over. Daarna is Connexxion in beroep gegaan bij de rechter. Nu dat beroep ongegrond is verklaard, is deze aanbestedingsprocedure succesvol afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.