Bus Connexxion

Mensen met beperking maken Connexxion-bussen schoon

Mensen met een beperking van Stichting Philadelphia maken sinds deze maand de stads- en streekbussen van Connexxion in Hilversum schoon. Het Cleanteam, dat uit minimaal zes personen bestaat, is bij het NS-station in Hilversum zijn werkzaamheden officieel begonnen. Connexxion wil met dit initiatief een bijdrage leveren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Marc Rozendal, regiodirecteur-West van Connexxion: “Wij willen meer dan alleen maar passagiers vervoeren. We willen laten zien dat we midden in de maatschappij staan. De cliënten van Philadelphia kunnen op deze manier iets in en voor de maatschappij betekenen.”

Cleanteam

Het team werkt in de eerste weken drie tot vier dagen per week. Uiteindelijk worden dat er vijf. De cliënten van Philadelphia en één cliënt van de Amerpoort (ook een organisatie voor mensen met een beperking) maken de stoelen en de wanden schoon. Zij reinigen het luchtsysteem en de plafonds, graffiti wordt verwijderd en tot slot wordt de grond gedweild en geschrobd. Daarnaast ruimen ze rommel op en zamelen achtergelaten goederen in. Bij het busstation wordt zwerfvuil meegenomen.

Voor het vervoer van hun locatie naar de Connexxion-vestiging en het NS-station maakt het Cleanteam gebruik van een busje, dat hen door Connexxion ter beschikking is gesteld.

Kwetsbare burgers

De leden van het Cleanteam krijgen professionele ondersteuning van het Cluster Werk en Begeleiding van Philadelphia. Tijdens hun pauzes maken ze gebruik van de voorzieningen (zoals de kantine) in het nabijgelegen gebouw van Connexxion.

Harry Zegerius, gebiedsmanager Philadelphia: “Maatschappelijk ondernemen, zoals Connexxion nu laat zien, biedt kwetsbare burgers met afstand tot de arbeidsmarkt, de kansen om op hun eigen wijze en volledig geaccepteerd, meer en beter deel te nemen aan de samenleving. Daarmee krijgen ze de kans om te groeien in persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden te verbeteren.”

Schoonmaakwerk

Het eerste cleanteam van Connexxion is in 2006 in Enschede aan de slag gegaan. Daarna volgden Arnhem, Zaandam, Leeuwarden, Haarlem, Velsen en Hoorn. Het initiatief wordt enorm gewaardeerd. De mensen met een beperking, die het schoonmaakwerk uitvoeren, vinden het erg leuk om te doen. En chauffeurs en passagiers genieten van een schonere bus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.