elektrische bus, 220Xpress, foto: Michael Vervoort

Kleine elektrische bussen Den Bosch goed OV-alternatief

elektrische bus, 220Xpress, foto: Michael Vervoort

De kleine, elektrische bussen die drie jaar in Den Bosch hebben gereden blijken een schoner, stiller en betrouwbaar alternatief te zijn voor openbaar vervoer. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch deden ervaring op met de techniek van 100 procent elektrische bussen voor het stadsvervoer, de zogenaamde 220Xpress. De techniek van de bussen voldoet goed, er was nauwelijks sprake van storing.

Uit de proef is gebleken bleek dat de bussen goed inzetbaar zijn en de volledige diensten probleemloos kunnen rijden. Bij het testen van de bussen kwam naar voren dat de accu’s tijdens strenge vorst op de proef worden gesteld. Woordvoerder Catelijne Thomassen van de provincie Noord-Brabant: “Als de proef is afgerond worden de elektrische bussen weer uit de dienstregeling gehaald. Wel gaan we bekijken of de voertuigen in de toekomst weer opnieuw kunnen worden ingezet.”

Op 1 juli eindigt de proef officieel. Vanaf die datum rijden de 220 Xpress-busjes ook niet meer aanvullend tussen het CS en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Verbeteringen

Een leerpunt van de proef met de bussen is dat er tijdens vorst rekening gehouden moet worden met de tijd dat de bussen op een accu kunnen rijden. Daarnaast zijn aanpassingen gedaan aan de verwarmingselementen van de bus om hem goed te kunnen verwarmen. Na deze verbeteringen voldoet de techniek van de bussen goed.

De proef met de 220Xpress is gestart in april 2010. De twee elektrische bussen reden eerst aanvullend op de reguliere dienstregeling door het centrum van Den Bosch. De voertuigen rijden sinds november 2012 ook aanvullend van het Centraal station naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Praktijkproeven

De kennis opgedaan met deze praktijkproef wordt meegenomen in de stappen op weg naar busvervoer zonder vervuilende uitstoot. De provincie Noord-Brabant wil dit voor het jaar 2025 realiseren. Zij doet dit onder meer met de praktijkproeven met grotere elektrische bussen in Den Bosch.

Lees ook:

Den Bosch test elektrische bus Volvo 770

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.