Trans Link Systems: kraak OV-chipkaart is theorie



OV-chipkaart inchecken. Foto: Archief OVPro
OV-chipkaart inchecken. Foto: Archief OVPro

Er is een nieuwe, eenvoudige manier ontdekt om de ov-chipkaart te kraken met een smartphone en een goedkope NFC-chip. Dat stellen onderzoeksbureau ITDev en reizigersorganisatie TotalOV. Volgens Trans Link Systems (TLS), de beheerder van de kaart, gaat het om een theorie die nog niet in de praktijk is toegepast.

Volgens een woordvoerder van TotalOV verschijnt er binnen een maand een applicatie voor Android in Google Play. Daarmee kan worden ingecheckt en saldo’s worden gewijzigd. De hack is op op dit moment al mogelijk, maar er is nog niet een applicatie die alles kan doen, zo meldt Nu.nl.

Applicatie

Een NFC-sticker kan draadloos informatie versturen. Als mensen deze op hun OV-chipkaart plakken, dan wordt de sticker en niet de kaart zelf gescand. De gps op de telefoon geeft de locatie aan de sticker door.

Er wordt volgens TotalOV gewerkt aan een applicatie voor Android en iOS. Apple zal deze app waarschijnlijk afkeuren voordat hij in de App Store verschijnt. De organisatie zegt te weten wie er achter de apps zitten, maar wil deze informatie alleen met Trans Link Systems delen.

Fraudescenario

Volgens TLS is de theorie nog niet in de praktijk bewezen. Beveiligingsexperts van de organisatie gaan met ITDev en TotalOV om tafel om te kijken of het fraudescenario waar zij het over hebben ook daadwerkelijk zou kunnen plaatsvinden.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.