Veolia, bus, Tilburg

Plasterk: buschauffeur moet sneller grens trekken bij geweld

Buschauffeurs en andere mensen met een publieke taak moeten sneller een grens trekken als ze te maken krijgen met agressie of geweld. Dat kan een buschauffeur doen door zijn bus stil te zetten en meteen de politie te bellen. Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Als de buschauffeur toch doorrijdt, dan dient de werkgever hem daarop aan te spreken, zo verklaart Plasterk tegenover Trouw. 

Plasterk is verantwoordelijk voor het nationaal programma ‘Veilige Publieke Taak’ en wil agressie en geweld in werksituaties een halt toeroepen.

Grenzen trekken

Werkgevers en werknemers dienen per beroepsgroep grenzen te trekken. Van tevoren moet duidelijk zijn voor chauffeurs hoe te handelen. Zij dienen daarin worden gesteund door de werkgever in samenspraak met de politie. “De politie reageert direct en er wordt automatisch proces-verbaal opgemaakt, zodat de dader er niet mee wegkomt”, aldus Plasterk.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie kwam onlangs met een voorstel om personen die geweld gebruiken tegen hulpverleners of mensen met een publieke functie in voorarrest te kunnen houden tot de uitspraak van een snelrechter. Deze maatregel kreeg donderdag brede steun in de Tweede Kamer. 

Ook werkt het kabinet aan een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om uitkeringen in te trekken van mensen die zich misdragen in de publieke ruimte.

Meldingen

Minister Plasterk krijgt voortdurend meldingen binnen van geweld. “We moeten het respect voor ambulancebroeders, parkeerwachters, buschauffeurs, burgemeesters en anderen met een publieke taak hervinden.”

Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) zegt in een reactie dat vervoerders nauw samen te werken op het gebied van sociale veiligheid. “We zetten zoveel mogelijk maatregelen in om agressie in het openbaar vervoer te beperken, zoals de inzet van camera’s, trainingen voor ons personeel, samenwerking met partners, zoals politie, KLPD, gemeenten en het inzetten van extra personeel in risicogebieden.”

Geweld terugdringen

Vervoerders hebben volgens FMN een belangrijke taak in het geweld terug te dringen en ook de politiek neemt daar haar verantwoordelijkheid in. “Kijk bijvoorbeeld naar de maatregelen die in gang zijn gezet naar aanleiding van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer en programma Veilig Publieke Taak”, aldus de federatie waarin de private vervoerders zijn verenigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Plasterk: buschauffeur moet sneller grens trekken bij geweld”

John Hoen|22.06.13|13:42

Minister Plasterk gaat zeker niet vaak met de bus.
Maar als we als chauffeur in het Limburgse zo moeten reageren dan zal het aantal chauffeurs waarschijnlijk door natuurlijk verloop minder worden.
Als ik mijn bus stil zet en dan zeker 15 tot 30 minuten moet wachten op bijstand als deze al in de buurt is dan is het gewoon wachten op ..(en op hulp van reizigers hoef je in de huidige IK Cultuur niet te wachten) Leve de Aanbesteding En Het Bezuinigingskabinet iets roepen wat niet mogelijk is !!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.