ChristenUnie: Mansveld moet regie nemen bij OV-chipkaart

Vervoerders en overheden zijn het nog steeds niet eens wie er het laatste woord heeft bij knelpunten met de OV-chipkaart. De ChristenUnie wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu nu zelf de regie neemt en met wetgeving komt om samenwerking tussen vervoerders en overheden af te dwingen.

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hierover Kamervragen gesteld: “Alle betrokken partijen zouden een gezamenlijke organisatie optuigen die knopen zou kunnen doorhakken bij problemen rond de OV-chipkaart. Er is hiervoor in oktober 2012 een intentieverklaring getekend, maar iedereen heeft zich inmiddels weer teruggetrokken. Er is nu alleen een vrijblijvend overlegplatform waar alleen besluiten kunnen worden genomen als iedereen het er mee eens is. Dat werkt dus niet want er zijn te veel partijen met verschillende belangen.”

Kwartiermaker

Staatssecretaris Mansveld heeft in 2012 een kwartiermaker aangesteld die de partijen bij elkaar moest brengen. Dik-Faber: “Deze kwartiermaker blijkt zijn opdracht eind mei al teruggegeven te hebben aan de staatssecretaris. De Kamer is hierover nog steeds niet geïnformeerd. Ik heb daarom Kamervragen gesteld.”

De ChristenUnie wil ook weten hoe het staat met het enkelvoudig in- en uitchecken op het spoor. Carla Dik-Faber: “Nu moet je op stations met meerdere vervoerders nog goed opletten waar je in- en uitcheckt want elke vervoerder heeft zijn eigen paaltje. Dit is erg reizigersonvriendelijk en maakt het OV zeker voor incidentele reizigers en mensen met een beperking onnodig ingewikkeld.”

Advies

“Jaren geleden is al afgesproken dat dit paaltjeswoud op het spoor moet verdwijnen. Een advies hierover blijkt al enige tijd op het ministerie van Infrastructuur en Milieu te liggen. Ik wil weten wanneer het paaltjeswoud nu gaat verdwijnen”, aldus Dik-Faber.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.