Buschauffeurs, Qbuzz

‘Zorgen PvdA om veiligheid Utrechtse buschauffeurs onnodig’

De zorgen van de PvdA in Utrecht over de veiligheid van de buschauffeurs in de nieuwe OV-concessie zijn onnodig. Dat zegt het Bestuur Regio Utrecht (BRU). De partij meldde dat belangrijke, bestaande regelingen over de veiligheid van de buschauffeurs niet zijn opgenomen in het nieuwe bestek voor het vervoer in de stadsregio Utrecht. Het staat letterlijk in het nieuwe bestek dat sociale veiligheid een basisvoorwaarde is voor het openbaar vervoer.

PvdA-raadsleden Marleen Haage en Sytse Koopmans maken zich zorgen om de veiligheid van de Utrechtse buschauffeurs. Die zou volgens hen in het geding komen met de komst van de nieuwe OV-concessie die Qbuzz per december gaat uitvoeren. De raadsleden stelden daarom schriftelijke vragen aan het college.

Sociale veiligheid

De PvdA gaf aan zich zorgen te maken over onder andere de directe lijn van buschauffeurs met de meldkamer van de politie, het cameratoezicht op Utrecht Centraal, het bedrijfsopvangteam en enkele ARBO-voorwaarden, zo meldt de Utrechtse Internet Courant.

Woordvoerder Renske Bakker van BRU: “In zowel het oude als het nieuwe bestek staat letterlijk dat sociale veiligheid een basisvoorwaarde is voor het openbaar vervoer. De eisen voor die sociale veiligheid staan ook in de nieuwe versie.”

Cameratoezicht

Volgens Bakker staat de noodknop die in bussen zit niet in directe verbinding met de politie, maar gaat die naar de verkeersleiding. Die kan daarna contact opnemen met de politie. Ook het cameratoezicht in bussen, trams en bij haltes wordt gewoon geregeld.

De buschauffeurs hoeven zich volgens BRU ook geen zorgen te maken over het gebrek aan een bedrijfsopvangteam of andere ARBO-voorwaarden. “Dat zijn allemaal zaken die vallen onder de arbo-wet, die zijn weliswaar niet opgenomen in het bestek maar daar worden wel degelijk eisen aan gesteld”, aldus de woordvoerder.

OV-concessie

Qbuzz gaat vanaf 8 december 2013 het tram- en busvervoer in de stadsregio Utrecht verzorgen. Connexxion voert op dit moment nog het tram- en busvervoer in de regio uit.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Zorgen PvdA om veiligheid Utrechtse buschauffeurs onnodig’ | OVPro.nl
Buschauffeurs, Qbuzz

‘Zorgen PvdA om veiligheid Utrechtse buschauffeurs onnodig’

De zorgen van de PvdA in Utrecht over de veiligheid van de buschauffeurs in de nieuwe OV-concessie zijn onnodig. Dat zegt het Bestuur Regio Utrecht (BRU). De partij meldde dat belangrijke, bestaande regelingen over de veiligheid van de buschauffeurs niet zijn opgenomen in het nieuwe bestek voor het vervoer in de stadsregio Utrecht. Het staat letterlijk in het nieuwe bestek dat sociale veiligheid een basisvoorwaarde is voor het openbaar vervoer.

PvdA-raadsleden Marleen Haage en Sytse Koopmans maken zich zorgen om de veiligheid van de Utrechtse buschauffeurs. Die zou volgens hen in het geding komen met de komst van de nieuwe OV-concessie die Qbuzz per december gaat uitvoeren. De raadsleden stelden daarom schriftelijke vragen aan het college.

Sociale veiligheid

De PvdA gaf aan zich zorgen te maken over onder andere de directe lijn van buschauffeurs met de meldkamer van de politie, het cameratoezicht op Utrecht Centraal, het bedrijfsopvangteam en enkele ARBO-voorwaarden, zo meldt de Utrechtse Internet Courant.

Woordvoerder Renske Bakker van BRU: “In zowel het oude als het nieuwe bestek staat letterlijk dat sociale veiligheid een basisvoorwaarde is voor het openbaar vervoer. De eisen voor die sociale veiligheid staan ook in de nieuwe versie.”

Cameratoezicht

Volgens Bakker staat de noodknop die in bussen zit niet in directe verbinding met de politie, maar gaat die naar de verkeersleiding. Die kan daarna contact opnemen met de politie. Ook het cameratoezicht in bussen, trams en bij haltes wordt gewoon geregeld.

De buschauffeurs hoeven zich volgens BRU ook geen zorgen te maken over het gebrek aan een bedrijfsopvangteam of andere ARBO-voorwaarden. “Dat zijn allemaal zaken die vallen onder de arbo-wet, die zijn weliswaar niet opgenomen in het bestek maar daar worden wel degelijk eisen aan gesteld”, aldus de woordvoerder.

OV-concessie

Qbuzz gaat vanaf 8 december 2013 het tram- en busvervoer in de stadsregio Utrecht verzorgen. Connexxion voert op dit moment nog het tram- en busvervoer in de regio uit.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.