OV-systeem, Dammam, Saoedi-Arabië

Royal HaskoningDHV introduceert OV in Arabische stad

OV-systeem, Dammam, Saoedi-Arabië

Royal HaskoningDHV gaat een haalbaarheidsstudie en het voorlopig ontwerp maken voor het eerste OV-systeem van de Arabische stad Damman. Het ingenieursbureau doet dat in een joint venture met Mshari Al-Shat Engineering Consultant. Het ministerie van Transport wil door openbaar vervoer in de stad te introduceren verstopping door files tegengaan. De studie en het ontwerp richten zich op 50 kilometer aan lightrail, een Bus Rapid Transit-systeem van 110 kilometer en 350 kilometer aan shuttlebussen in het stedelijk gebied van Damman en het King Fahd International Airport. Hierbij wordt er zowel gekeken naar de OV-planning, als de infrastructuur, stedelijke integratie, voorbereiding van de business case en de aanbestedingstrategie.

Toenemend autobezit

Het bevolkingsaantal in het stedelijk gebied van Damman en Khobar is in de afgelopen jaren flink gegroeid staat nu op ongeveer twee miljoen mensen. Doordat het toenemend autobezit in de stad zijn er de gehele dag files. Deskundigen voorspellen dat als het zo doorgaat het stedelijk wegennet binnen een paar jaar dichtslibt.

Abdul Aziz Al-Ohaly, de secretaris van Transport: “We realiseren ons dat als we de mobiliteit willen verbeteren we mensen moeten stimuleren om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook kunnen we hiermee verstopping, geluidsoverlast en luchtverontreiniging tegengaan.”

OV-systeem

Nils den Hartog, projectmanager van Royal HaskoningDHV: “Openbaar vervoer bestaat nauwelijks in deze door auto’s gedomineerde stad waar benzine maar 15 cent per liter kost. Het is een uitdaging om hier een OV-systeem te introduceren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.