Tv-uitzending Rekenkamer, OV-chipkaart

Tv-programma Rekenkamer onderzoekt prijzen OV-chipkaart

Tv-uitzending Rekenkamer, OV-chipkaart

Reizigers in Nederland zijn de kosten van 7,50 euro voor een OV-chipkaart kwijt waar in andere Europese landen een borg wordt betaald die bij het inleveren van de kaart wordt terugbetaald. In het jaarverslag van TLS staat dat de waardering van de OV-chipkaart ongeveer één euro is. Waar de rest van het geld naartoe gaat, is onduidelijk. Dat zegt onderzoeker Wijnand Veeneman van de TU Delft in een uitzending van de Rekenkamer over de OV-chipkaart.

Veeneman maakt verder uit het jaarverslag van Trans Link Systems op dat de organisatie in 2011 maar liefst 93 miljoen euro beheerde tegoeden beheerde die reizigers op hun OV-chipkaart hadden staan. Wat er met dat geld in de tussentijd wordt gedaan, wil de organisatie niet bekendmaken.

Reiskosten

De Rekenkamer rekent samen met Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV uit dat een gezin met vier personen, wanneer het de OV-chipkaart gebruikt, 110 euro moet afrekenen voordat het een reis van Utrecht naar de dierentuin kan maken. Het gaat daarbij om 20 euro tegoed per kaart, met daar bovenop de kosten van de kaart zelf à 7,50 euro. Spithorst legt ook uit waarom het reizen in de ene provincie meer kost, dan in de andere.

Uitchecken

Vervoerseconoom Sebastiaan van der Vliet legt uit hoeveel mensen vergeten uit te checken en maakt een schatting wat de opbrengsten daarvan zijn voor de vervoerders.

Opvallend is dat in de uitzending van de Rekenkamer met name de negatieve aspecten van de OV-chipkaart worden belicht en dat nergens wordt gesproken over de positieve aspecten van dit vervoersmiddel. 

Verder is het op zijn minst twijfelachtig te noemen dat in de uitzending wordt gedemonstreerd hoe reizigers kunnen zwartrijden met de OV-chipkaart.

Bekijk hier de uitzending van de Rekenkamer:

Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

3 reacties op “Tv-programma Rekenkamer onderzoekt prijzen OV-chipkaart”

Rogier de Wit|28.08.13|23:18

Inderdaad opvallende zaken in de aflevering:

Bij de kosten van €110 voor een dagje dierentuin vergeten ze dat er ook gewoon wegwerpkaartjes zijn. Je zou nergens kunnen zien of je al bent ingecheckt, maar dat kan wel gewoon: Bij de NS kaartautomaat.

Londen en Hong Kong worden genoemd als voorbeeld, maar het betalen per kilometer (zoals bij ons) vind ik eerlijker dan betalen per rit (zoals in trams en bussen daar).

Zwartrijden wordt gelukkiger moeilijker als straks de NS poortjes gesloten zijn.

Mark van den Boogaard|29.08.13|17:05

Belangrijkste doelen van de kaart waren dat het 1. voor de reiziger gemakkelijker zou worden en 2. het zwartrijden zou worden teruggedrongen. Theoretisch is aan doel 1 voldaan (1 kaart voor het OV) maar in de praktijk zijn er vele drempels opgeworpen zoals bij het voorbeeld van het dagje dierentuin en het woud aan tarieven. En of het zwartrijden is teruggedrongen? In de metro wel maar zwartrijden is nog kinderlijk eenvoudig in tram, bus en trein. Ook lang niet alle NS-stations krijgen poortjes.

Erwin Claessen|26.09.13|01:13

Ik zelf als buschauffeur vindt het een waardeloos en omslachtig systeem.
Het is erg klant onvriendelijk en zie er de voordelen niet van ten opzichte van de strippenkaart deze mag voor mij per direct terug komen.
Het is toch belachelijk dat mensen 7.50 euro moeten betalen voor een waardeloos stuk plastic.
Vooral oudere mensen blijven er moeite me hebben terwijl zij van het openbaar vervoer afhankelijk zijn om ergens te komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.