reiziger, bus, bushalte, mobiele telefoon

Realtime reisplanners geven reiziger seintje bij veranderingen

reiziger, bus, bushalte, mobiele telefoon

De provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben samen met vijf private consortia verder stappen gezet in de ontwikkeling van nieuwe reisplanners op basis van realtime informatie. De partijen ontwikkelden samen reisplanners met een nieuwe bewakingsfunctionaliteit. Dit maakt het mogelijk dat de reiziger tijdig een seintje krijgt als er een verandering in zijn reis optreedt. Daarbij wijst de reisplanner op alternatieven met ‘bewaking’ van de reistijd.

Commerciële partijen zijn benaderd voor ontwikkeling en toepassing van de reisplanners. Het project Multimodale Reisinformatie heeft als doel om meerdere nieuwe ‘multimodale’ reisplanners te realiseren. De eerste stap is een real-time OV-planner. Voor reizigers was daarin tot nu toe weinig te kiezen.

Alternatieve reis

Als reizigers onderweg zijn moeten ze een attendering krijgen als er een trein of bus uitvalt of vertraagt. Een dynamische reisplanner dient ze te wijzen op alternatieven met bewaking van hun reistijd. Dit is volgens de samenwerkende partijen een “volgende stap richting een individuele reisplanner op maat waarbij reizigers zowel vóór de reis als tijdens de reis goed informeerde keuzes kunnen maken”.

Vijf consortia met daarin partijen als HP, GoAbout, Calendar42, Bradon en Goudappel hebben het afgelopen jaar als gelijkwaardige partners informatie en kennis gedeeld en hebben samen vijf ‘dynamische OV planners’ met ‘bewakingsfunctionaliteit’ gerealiseerd.

Ontwikkeling

Gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant: “Door met de consortia kennis te delen geven we een boost aan de verdere ontwikkeling van goede reisplanners. De samenwerking levert de basis waarop service providers straks hun diensten kunnen ontwikkelen. Als overheid willen we ervoor zorgen dat het aantal commerciële aanbieders van reisplanners stijgt, zodat een gezonde concurrerende markt ontstaat en productontwikkeling een blijvende impuls krijgt.”

In dit project werken vijf regio’, vijf private consortia en het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen. Projectmanager Gerbrand Klijn: “We verrichten deze samenwerking in een pre-concurrentiële partnership. Daardoor kunnen we beter gebruik maken van de kracht van afzonderlijke partners, tegen lagere kosten en met meer effect. Het is bijzonder om te zien wat sommige partijen weten te realiseren.”

PlanLab

De samenwerkende partners zijn nu in overleg wat hun gezamenlijke vervolgstappen zijn. Dit kunnen aanvullende functionaliteiten zijn op weg naar een ‘multimodale reisplanner’, met bijvoorbeeld parkeerinformatie. Ook is er veel aandacht voor de beschikbaarheid van (realtime) data. Zo wordt er vanuit het ministerie gewerkt aan de beschikbaarheid van parkeergegevens, maar is ook de Nationale Databank OV (NDOV) van groot belang. Vooral dit laatste heeft grote aandacht van de private dienstverleners.

Op 12 december organiseren de samenwerkende partijen een evenement in Amersfoort met de naam ‘PlanLab: de toekomst van reisinformatie‘. Hier worden diverse marktrijpe planners gedemonstreerd. Het doel is tweeledig: het introduceren van nieuwe reisplanners en interactie met bezoekers over het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden.

Multimodale reisinformatie

Multimodale reisinformatie (MMRI) is een project van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincie Noord-Brabant, samen met de regio’s Twente, Assen-Groningen, Arnhem-Nijmegen en regio Maastricht. MMRI is onderdeel van het Rijksprogramma Beter Benutten. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien en het reiscomfort van de reiziger verbetert.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.