R-net, bus

Groen licht voor HOV-verbinding Noordwijk-Schiphol

R-net, bus

De realisatie van hoogwaardig openbaar busvervoer (HOV) tussen Noordwijk en Schiphol is een stap dichterbij. De samenwerkende overheden in Noord- en Zuid-Holland hebben besloten om doorstromingsmaatregelen te nemen die de busverbinding mogelijk maken. Dit is een belangrijke eerste stap naar de invoering van R-net tussen Noordwijk en Schiphol.  

Uit een gezamenlijke studie van de provincies Noord- en Zuid-Holland naar de bereikbaarheid van de grensstreek tussen beide provincies blijkt dat de bereikbaarheid van en naar de Duin- en Bollenstreek sterk moet verbeteren, met name in de richting van Schiphol en Amsterdam. Daarom zijn volgens de overheden investeringen nodig in het wegennet én het openbaar vervoer.

Aansluiting

Gedeputeerde Ingrid de Bondt van Zuid-Holland: “Met de maatregelen die we nu nemen kun je straks ook met het openbaar vervoer snel en comfortabel vanuit de Duin- en Bollenstreek richting Schiphol en Amsterdam en weer terug. Met een uitstekende aansluiting op de trein.”

R-net zou volgens de provincies laten zien dat het nuttig is om te investeren in openbaar vervoer. Gedeputeerde Elisabeth Post: “In Noord-Holland hebben we goede ervaringen opgedaan met R-net. Stijgende passagiersaantallen en hoge waarderingscijfers bewijzen dat R-Net de beloftes waarmaakt.”

R-net

R-net benut op een slimme manier het wegennet en hanteert strakke kwaliteitseisen. Het openbaar vervoer krijgt zo veel mogelijk prioriteit. Ook wordt het comfort van de haltevoorzieningen verbeterd met innovatieve en duurzame oplossingen, zoals eigen stroomvoorziening via zonne-energie en oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen.

Vanaf 2016 is het gedeelte van de route tussen Noordwijk en het centrum van Lisse al klaar voor de snelle busverbinding. Daarvoor zijn aanpassingen nodig aan wegen, rotondes en haltes. In 2016 wordt in Lisse begonnen met de inrichting van het Sportlaangebied, waarna in 2020 via een nieuwe brug over de Ringvaart gebruik gemaakt kan worden van vrije busbanen naar Schiphol. Tot die tijd maakt de busverbinding gebruik van de bestaande infrastructuur via de N207 en de A4.

Informatiebijeenkomsten

Provincies en gemeenten gaan de komende tijd in gesprek met inwoners over de veranderingen. In november zijn er informatiebijeenkomsten voor inwoners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.