Veolia, bus, Tilburg

Arriva en Veolia winnen concessie busvervoer Brabant

Veolia, bus, Tilburg

Vervoersbedrijven Arriva en Veolia verzorgen vanaf 2015 het busvervoer in Brabant. Dat is het resultaat van een aanbestedingsprocedure van de provincie. Veolia krijgt de komende acht jaar het exclusieve recht om het openbaar vervoer in het concessiegebied West-Brabant te verzorgen. Arriva doet dat tot december 2024 in Oost-Brabant.

De nieuwe concessie gaat in op 14 december 2014. Alle lijnen uit het zogenaamde Kernnetwerk worden gereden en daarnaast wordt dit netwerk aangevuld met diverse opties die de provincie kan inkopen. Zo blijft er vanaf 2015 in Breda, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal minimaal een halfuurdienst rijden en wordt de frequentie op lijnen waar veel vraag naar is verhoogd vergeleken met de huidige dienstregeling.

Concessiegebieden

De concessie van Veolia Transport Brabant NV loopt door tot december 2022. Arriva Personenvervoer BV doet dat tot december 2024 in Oost-Brabant inclusief de regio Midden-Brabant, met uitzondering van het SRE gebied.

Gedeputeerde Ruud van Heugten: “De provincie wil met het bestaande budget zoveel mogelijk openbaar vervoer aanbieden, maar we moeten helaas ook rekening houden met stijgende kosten. Dat vraagt om keuzes waarbij we uitgaan van de vraag van de reiziger.”

Frequentie

“We verhogen dus de frequentie op lijnen waar veel gebruik van wordt gemaakt en zetten minder of geen bussen in op tijden of lijnen waar nu lege bussen rijden”, aldus de gedeputeerde. Hij stelt dat er met deze aanbesteding meer vervoer kan worden ingekocht dan vooraf verwacht. “Daarnaast sluit het openbaar vervoer ook aan bij de toekomstige vraag van de reizigers.”

De gunstige biedingen van de vervoerders betekenen dat alle lijnen uit het Kernnetwerk in de nieuwe concessie worden gereden, aldus de provincie. Daarnaast kunnen ook enkele opties kunnen worden ingekocht. Zo blijven er ook vanaf 2015 in het Land van Cuijk overdag bussen in de daluren rijden en blijven Gilze en Rijen ook in het weekend bediend. Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) wordt op de lijnen Breda – Etten-Leur, Breda – Oosterhout en Uden – Oss uitgebreid met extra (vroege en late) ritten en gaat ook vaker rijden in de vakantieperiode.

Halfuurdienst

De stadsdiensten in Breda, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal rijden in de nieuwe concessie minimaal een halfuurdienst. Naast de reguliere grote bussen blijft ook het uitgebreide netwerk met buurtbussen vanaf 2015 ongewijzigd rijden. Hiermee kunnen ook kleinere plaatsen met minder reizigers bediend blijven met openbaar vervoer, zo stelt de provincie.

In de huidige concessie is de provincie al gestart met een pilot voor elektrisch vervoer om samen met vervoerders en het bedrijfsleven kennis op te doen met innovatieve technieken voor schoon en stil vervoer. In de nieuwe concessie wordt die pilot doorgezet met de nieuwe vervoerders. Bovenop de pilot zal in deze concessie de stadsdienst in Breda vanaf 2015 al met enkel elektrisch vervoer gereden worden. Breda is daarmee de eerste stad in Europa.

Overgang

Voor de reizigers verandert er het komende jaar nog niets, zo laat de provincie weten. De vervoerders gaan nu aan de slag met het uitwerken van de geboden lijnen en het opstellen van een nieuwe dienstregeling.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.