Fyra, AnsaldoBreda, hogesnelheidstrein

OVPro.nl nieuws-jaaroverzicht 2013

Fyra, AnsaldoBreda, hogesnelheidstrein

Afgelopen jaar op OVPro

Januari

  • Arriva wil exploitatie van Fyra-diensten overnemen
   Arriva wil dat de exploitatie van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel opnieuw wordt aanbesteed wegens de slechte prestaties van NS Hispeed. Als de overheid daartoe besluit, dingt de vervoerder zeker mee. Dat zegt Arriva-directeur Anne Hettinga. Vanwege matige prestaties van NS Hispeed pleitte Maatschappij Voor Beter OV er voor om Arriva op dit traject […]
   Lees verder…

Februari

  • Veolia-directeur: verkoop vanwege schulden moederbedrijf
   Het zijn spannende tijden voor vervoerder Veolia Transport Nederland. Het Franse moederbedrijf maakte afgelopen weekend bekend haar Nederlandse tak in de verkoop te zetten. Hoewel Veolia Transport Nederland goed presteert, lijdt het moederbedrijf onder de economische crisis in Europa. Veolia-directeur Manu Lageirse: “Veolia Transdev heeft een hoge schuldengraad en men wil met de verkoop de […]
   Lees verder…

Maart

  • Vervoerders pleiten voor langere duur OV-concessies
   Het moet mogelijk zijn om de duur van de vervoersconcessies te verlengen. Daarvoor moeten huidige contracten worden opengebroken. Dat stelde Frank van Setten, adjunct-directeur van Arriva Trein tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer. Als een concessie langer duurt, kunnen vervoerders meer geld investeren in het openbaar vervoer. Ook kan de relatie met de opdrachtgever […]
   Lees verder…

April

  • NS gaat door het stof bij hoorzitting spoor in Tweede Kamer
   De NS heeft een slechte beurt gemaakt tijdens een hoorzitting over het spoor in de Tweede Kamer. De vervoerder gaf kritiek op de decentralisatie van het spoor in Nederland, maar weigerde om vragen van Kamerleden te beantwoorden over het groeiende NS-aandeel in buitenlandse vervoersbedrijven. Tijdens de hoorzitting werd er onder meer gesproken over aanbestedingen […]
   Lees verder…

Mei

  • Qbuzz definitief vervoerder regio Utrecht
   Qbuzz gaat definitief het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgen. In de laatste juridische procedure is Bestuur Regio Utrecht (BRU) donderdag in het gelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Daarmee is het besluit van BRU om het openbaar vervoer tot 2023 te gunnen aan Qbuzz onherroepelijk. Regiobestuurder Arjen Gerritsen van BRU […]
   Lees verder…

Juni

  • Draadloze trolleybus zorgt voor doorbraak in elektrisch vervoer
   Het innovatieve project TOSA2013 in het Zwitserse Genève kan zorgen voor de langverwachte doorbraak in elektrisch aangedreven openbaar vervoer in steden. Technologieconcern ABB ontwikkelde speciaal hiervoor een draadloze door batterijen aangedreven trolleybus. Op het dak geen trolley maar een lasergestuurde arm die bij bushaltes in een recordtijd van slechts vijftien seconden stroom tankt bij een […]
   Lees verder…

Juli

  • Buschauffeur extra veilig in Mercedes-Benz Citaro
   VIDEO – De nieuwe Mercedes-Benz Citaro gaat vanaf 8 december dit jaar het Utrechtse straatbeeld kleuren. Bij de ontwikkeling van de bus is er extra aandacht geweest voor de veiligheid van de buschauffeur. Zo beschermt een nieuw crashelement de bestuurder bij een aanrijding. De rijcabine van de bus is daarnaast zo ingericht dat een chauffeur […]
   Lees verder…

Augustus

  • Vervoerders herkennen zich niet in opbrengst ‘niet uitchecken’
   De vervoerders herkennen zich niet in het bedrag van 30 miljoen euro dat de OV-bedrijven volgens de Telegraaf overhouden doordat reizigers vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. In werkelijkheid ligt dat bedrag een stuk lager, zo schatten Veolia, RET, Connexxion en Arriva in. De reiziger betaalt bij het gebruik van de chipkaart voordat de […]
   Lees verder…

September

  • Grote verschuiving in OV-markt door Rijksoverheid
   NS regelt vanaf 2014 niet langer de mobiliteitskaarten voor de rijksoverheid. Het spoorbedrijf is de opdracht verloren via een Europese aanbesteding. Mobility Mixx gaat vanaf 1 januari 2014 de uitgifte en het beheer van 50.000 tot 100.000 kaarthouders verzorgen. Het is voor het eerst dat de rijksoverheid de opdracht voor mobiliteitskaarten en bijbehorende services […]
   Lees verder…

Oktober

  • Stadsregio onbevoegd voor gunning railvervoer aan RET
   De stadsregio Rotterdam dient zeggenschap te krijgen over de RET, voordat het tram- en metrovervoer definitief aan de stadsvervoerder gegund kan worden. Dat is op dit moment nog niet het geval. Voordat het zover is, moet er een grote structuurwijziging worden gemaakt tussen de gemeente en de stadsregio. Stadsregio Rotterdam pakte deze zomer groots uit […]
   Lees verder…

November

  • Qbuzz kleurt bussen in één nacht om voor concessie Utrecht
   Er staat Qbuzz een megaklus te wachten: in de nacht van 7 op 8 december neemt de vervoerder 142 bussen over die direct nieuwe software en de nieuwe U-OV-huisstijl krijgen. Diezelfde nacht wordt ook een nieuwe vloot van 160 nieuwe bussen in de startblokken gezet om de dag erna met de nieuwe dienstregeling in […]
   Lees verder…

December

 • Overgang concessie Qbuzz vrijwel geruisloos verlopen
  VIDEO – Qbuzz heeft afgelopen weekend een enorme klus geklaard. Honderden bussen en tientallen trams werden in gebruik genomen voor de nieuwe OV-concessie in Utrecht. Honderden mensen waren op vijf locaties aan het werk om in 72 uur tijd alle voertuigen in goede technische staat met de juiste huisstijl te kunnen laten starten. Concessiedirecteur Jan […]
  Lees verder…

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.