Volvo, hybride bus, Veolia

Breda in 2015 eerste stad met volledig elektrisch busvervoer

In Breda rijden vanaf 2015 alle stadsbussen elektrisch. Volgens de provincie Noord-Brabant is Breda daarmee de eerste stad in Europa. Dat is de uitkomst van een aanbestedingsprocedure van het busvervoer in de provincie. Onlangs werd bekend dat Veolia vanaf 2015 het busvervoer in het concessiegebied West-Brabant mag verzorgen. Arriva gaat vanaf dat jaar het busvervoer in Oost-Brabant verzorgen.

Veolia deed begin 2013 al enkel praktische tests met verschillende typen bussen. Zo rijdt de vervoerder sinds 2013 stadsdiensten met twee hybride bussen (zie foto).

Praktijkproeven

Op andere locaties in Brabant wordt de opzet voor nieuwe praktijkproeven met elektrisch vervoer verder doorgezet. De provincie gaat met vervoerders in gesprek hoe deze proeven eruit gaan zien. De provincie wil met de tests in de praktijk kennis opdoen van innovatieve technieken voor schoon en stil vervoer, samen met vervoerders en het bedrijfsleven.

In Breda blijft er minimaal een halfuurdienst rijden en wordt de frequentie op lijnen waar veel vraag naar is verhoogd ten opzichte van de huidige dienstregeling. Dit geldt ook voor de overige steden Den Bosch, Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal.

Dienstregeling

Volgens de provincie verandert er voor de reizigers het komende jaar nog niets. De vervoerders gaan nu aan de slag met het uitwerken van de geboden lijnen en het opstellen van een nieuwe dienstregeling. De overgang naar de nieuwe concessie gaat in op 14 december 2014 en wordt door de vervoerders in goed overleg met de provincie en betrokken partijen gerealiseerd.

Lees ook:

Arriva en Veolia winnen concessie busvervoer Brabant

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “Breda in 2015 eerste stad met volledig elektrisch busvervoer”

Heimen Stoffels|10.01.14|20:09

Natuurlijk is dit anders uitgevoerd, maar is Arnhem technisch gezien niet de eerste stad met volledig elektrisch vervoer? Want trolley is ook elektrisch. Er rijden wel minder trolleys nu maar dat was 10/20 jaar geleden toch wel grotendeels trolley. Beetje andere bewoording in de titel zou niet misstaan.

Camille Kreemers|11.01.14|17:43

nee, in Arnhem zijn er ook stadslijnen die met dieselbus rijdt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.