Volvo, hybride bus, Veolia

Komst volledig elektrisch busvervoer in Breda onzeker

Het is niet zeker dat er vanaf 2015 volledig elektrisch busvervoer komt in Breda. De provincie heeft onlangs de concessie voor het busvervoer in West-Brabant aan Veolia gegund. Deze vervoerder wil het stadsvervoer in Breda met elektrische bussen uit gaan voeren. Omdat vervoerder Arriva een bezwaar heeft ingediend tegen deze gunning, is het niet zeker dat er vanaf 2015 volledig elektrisch busvervoer in Breda komt.

Woordvoerder Cathelijne Thomassen van de provincie Brabant: “Veolia is met een specifiek aanbod gekomen voor volledig elektrisch busvervoer in Breda. Arriva, die op nummer 2 is geëindigd, heeft een ander aanbod gedaan.” De provincie doet  geen mededelingen over het specifieke aanbod van Arriva. Wel is het duidelijk dat het aanbod afwijkt van het voorstel van Veolia voor volledig elektrisch stadsvervoer.

Wegingsfactoren

Arriva heeft bezwaar gemaakt tegen de gehanteerde wegingsfactoren. Vervoerders die zich inschrijven voor een aanbesteding krijgen een score voor verschillende onderdelen. Deze onderdelen hebben aparte wegingsfactoren. De uiteindelijke rangorde wordt bepaald door een rekenprogramma. Arriva denkt dat in dit programma een onjuiste formule is gehanteerd.

Aangezien het puntenverschil tussen de nummer 1 en 2 voor de OV-concessie minimaal is, kan dit directe gevolgen hebben voor de uitslag van de aanbesteding. Daarmee is de gunning voor de OV-concessie in West-Brabant, inclusief het voorstel voor honderd procent elektrisch busvervoer in Breda, nog niet definitief.

Hoor- en Adviescommissie

Thomassen: “Het bezwaar ligt nu bij de Hoor- en Adviescommissie. Deze commissie gaat de bezwaarmaker horen en brengt daarna een advies aan Gedeputeerde Staten uit. Vervolgens heeft Arriva nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij het College van Beroep van het bedrijfsleven.”

Vorige week werd bekend dat ook Veolia een bezwaar heeft ingediend tegen de gunning van het busvervoer in Brabant, maar dan tegen het gunningsbesluit van de concessie van Oost-Brabant aan Arriva. Dit gebeurde echter een dag na het verstrijken van de bezwaartermijn.

Bezwaarprocedure

De provincie zegt in de planning voor de nieuwe OV-concessie is rekening te hebben gehouden met een mogelijke bezwaarprocedure. De invoering van de concessie op 14 december 2014 zou daarom niet in gevaar komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.