bussen, Veolia, hoofdkantoor Breda

Fout in excelsheet zorgde voor onterechte gunning aan Veolia

bussen, Veolia, hoofdkantoor Breda

De provincie Noord-Brabant heeft vervoerder Veolia ten onrechte aangewezen als de winnaar van de aanbesteding van het busvervoer in West-Brabant. Vanwege een foute formule in een Excelsheet kwam Veolia als winnaar uit de bus. Na herberekening met de juiste formule blijkt dat concurrent Arriva de opdracht moet krijgen. Dat heeft de provincie Noord-Brabant donderdag erkend tijdens de hoorzitting van de bezwaarprocedure die Arriva is gestart.

De provincie had per ongeluk een oude rekenformule gebruikt. Bij het gebruik van de juiste formule, krijgt Arriva de meeste punten. De provincie betreurt de fout die zij heeft gemaakt. Woordvoerder Cathelijne Thomassen van de provincie Noord-Brabant: “In een excelsheet is een oude formule gebruikt. Dit was in de nota van inlichtingen aangepast, maar niet in de excelsheet die daar bij hoorde. De berekening is op basis van de oude formule gemaakt. Deze formule heeft grote gevolgen gehad voor de gunning.”

Advies

“De Hoor- en Adviescommissie heeft donderdag alle partijen gehoord. Zij geven over een paar weken een advies aan het college van Gedeputeerde Staten”, aldus Thomassen. Over hoe groot de kans wordt geacht dat Arriva de busconcessie van West-Brabant binnenkort krijgt toegewezen, wil ze geen uitspraken doen.

Veolia kreeg in december vorig jaar het busvervoer in West-Brabant gegund. Arriva won de aanbesteding van het busvervoer in Oost-Brabant (exclusief de regio Eindhoven). Arriva ontdekte de rekenfout in de aanbesteding van West-Brabant en maakte hier bezwaar tegen. Veolia diende hierna ook een bezwaar in tegen het gunningsbesluit van de concessie van Oost-Brabant aan Arriva. Dit gebeurde echter een dag na het verstrijken van de bezwaartermijn.

Herbeoordeling

Volgens Veolia heeft de provincie de veranderde rekenformule verkeerd gecommuniceerd. De vervoerder zou zich de grote impact van de wijziging niet hebben gerealiseerd totdat Arriva op het allerlaatste moment bezwaar maakte. Veolia eist een volledige herbeoordeling.

Voor de beide bedrijven staan honderden miljoenen op het spel. Veolia verzorgt nu nog het busvervoer in West-Brabant maar dreigt eind dit jaar helemaal uit Brabant te verdwijnen als de provincie Arriva definitief gelijk geeft. De provincie zegt in de planning voor de nieuwe OV-concessie rekening te hebben gehouden met een mogelijke bezwaarprocedure. De invoering van de concessie op 14 december 2014 zou daarom niet in gevaar komen.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.