Fast Ferry, Connexxion, veerdienst

Provincie voert marktconsultatie uit over veerdienst IJmuiden-Amsterdam

Fast Ferry, Connexxion, veerdienst

Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland willen van vervoerbedrijven weten hoe een veerdienst voor personenvervoer tussen IJmuiden en Amsterdam kan worden geëxploiteerd. PS doen dit met een zogenaamde marktconsultatie. Marktpartijen kunnen aangeven welke mogelijkheden zij zien voor een nieuwe vorm van personenvervoer over water.

Connexxion verzorgde tot 1 januari van dit jaar de Fast Flying Ferry van IJmuiden naar Amsterdam. Achterblijvende reizigersaantallen en hoge kosten waren voor Gedeputeerde Staten (GS) onder meer aanleiding om de bootdienst niet opnieuw aan te besteden.

Motie

Provinciale Staten hebben daarna een motie aangenomen, waarin wordt voorgesteld om te bekijken of de bootdienst op een andere manier een kans kan krijgen.

Provinciale Staten houden nu allereerst een peiling onder vervoerders die zo’n nieuwe bootdienst voor de provincie verwachten te  kunnen uitvoeren. PS vragen deze partijen aan te geven welke plaatsen in het Noordzeekanaalgebied een nieuwe bootdienst zou kunnen aandoen en hoe zoveel mogelijk passagiers aangetrokken kunnen worden.

Varianten

De marktconsultatie vraagt verder hoe het vervoer over water zo milieuvriendelijk mogelijk kan worden uitgevoerd. Ook willen PS een indicatie krijgen van de kosten van verschillende varianten. Of er daadwerkelijk opnieuw een bootdienst gaat komen, is nog onduidelijk. PS willen met de marktconsultatie een overzicht krijgen van de kansen die marktpartijen daarvoor denken te zien.

Afhankelijk van de uitkomsten zullen PS na de zomer aan GS al dan niet vragen een aanbesteding te gaan doen voor een nieuwe bootverbinding. Provinciale Staten hopen op zoveel mogelijk reacties vanuit de markt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.