Citea Electric, elektrische bus, pilot, provincie, Noord-Brabant

Noord-Brabant start pilot met 15 elektrische bussen

In Helmond is begin 2015 de aftrap van een pilotproject met 15 elektrische bussen voor het OV in de provincie Noord-Brabant. De pilot sluit volgens gedeputeerde Ruud van Heugten aan bij de doelstelling om ‘voor 2025 alle bussen in Noord-Brabant zero emissie’ te laten rijden. De 15 elektrische bussen gaan verspreid over de provincie Brabant rijden. De pilot is een gezamenlijk project van de provincie Noord-Brabant, producent VDL Bus and Coach en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en wordt ondersteund door stichting Zero Emissie Busvervoer.

Volgens Van Heugten staat de pilot met de elektrische bussen los van de aanbesteding van het busvervoer in West-Brabant. Deze week werd bekend dat de provincie na een herberekening het busvervoer aan Arriva gunt, terwijl eerder Veolia de opdracht kreeg toegekend. Veolia wilde het busvervoer in Breda met volledig elektrische busvervoer gaan rijden. De gedeputeerde gaf wel aan dat het mogelijk is dat een aantal van de elektrische bussen uit de pilot in Breda gaan rijden. Het gaat om 15 laagvloerse VDL Citea Electric bussen met een lengte van 12 meter.

Elektrisch busvervoer

De provincie Noord-Brabant, de BOM en VDL Bus and Coach zien een toekomst weggelegd voor grootstedelijk elektrisch busvervoer. De pilot levert waardevolle informatie over het gebruik van elektrische bussystemen, wat economische mogelijkheden biedt voor het Brabantse MKB (Midden- en Kleinbedrijf) en de Automotive sector in Nederland. De kennis en ervaring die alle betrokken partijen met deze pilot opdoen, dient als basis voor de ontwikkeling van zero emissie openbaar vervoer in Noord-Brabant en daarbuiten.

Onderdeel van de pilot is de ontwikkeling van een innovatieplatform waarin de deelnemers richten op de doorontwikkeling van elektrische aandrijfsystemen, componenten en de bijbehorende infrastructuur voor laadenergie. Daar worden de ervaringen van chauffeurs en passagiers, de opdrachtgevers, de vervoerders, de verkeerscentrales en de onderhoudswerkplaatsen in meegenomen.

Stichting Zero Emissie Busvervoer

Stichting Zero Emissie Busvervoer is in 2011 opgericht om de overgang voor vervoerders naar duurzaam vervoer makkelijker te maken. Ellen Lastdrager van Stichting Zero Emissie Busvervoer legt tijdens BusVision 2014 uit hoe vervoerders en opdrachtgevers met behulp van een TCO-model (total cost of ownership) kunnen berekenen wat voor hen de ideale busmix is om in het openbaar vervoer in te zetten. Ga naar de website van BusVision 2014 om het programma te bekijken.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.