OV-chipkaart, systeem, inchecken

Saldo laden nog steeds nodig met Traject Vrij abonnement NS

Reizigers die gebruikmaken van het nieuwe NS-abonnement voor consumenten ‘Traject Vrij’, moeten om met bus, tram en metro te reizen nog steeds saldo op hun OV-chipkaart laden. Het reizen op rekening kan bij dit abonnement alleen bij treinreizen van de NS en andere treinvervoerders en is daarom nog erg beperkt. Het is NS daarom nog niet gelukt om de reizigers die met meerdere vervoerders reizen volledig te ontzorgen zoals met de NS-Business Card al wél gebeurt.

Volgens woordvoerder Eric Trinthamer wil NS reizen op rekening met bus, tram en metro in de toekomst ook via het Traject Vrij abonnement mogelijk maken. “NS ziet dat wel als een geliefde volgende stap maar het doel was eerst om het treinverkeer interoperabel te krijgen en dat is met dit abonnement gelukt.”

Als reizigers buiten hun vaste treintraject (maandtraject- of jaartraject-abonnement) met de trein reizen, dan krijgen zij aan het einde van de maand een digitale factuur, waarvan de kosten maandelijks automatisch worden geïncasseerd. Voor vragen over hun treinreis met een andere vervoerder, dienen zij nog wel bij die andere partij aan te kloppen. Het aanbieden van een één loket-functie, zoals dat bij de NS-Business Card gebeurt, is nog niet gelukt.

Traject Vrij abonnement

Het Traject Vrij abonnement voor consumenten is de opvolger van het papieren trajectabonnement. Dit nieuwe Traject Vrij abonnement bestaat echter al twee jaar binnen het NS-Business Card platform. Het Traject Vrij abonnement voor consumenten is echter een uitgeklede variant van het abonnement van het zakelijk platform van NS, omdat voor reizen in bus, tram en metro nog steeds saldo op de kaart dient te worden geladen. Met de NS-Business Card krijgen klanten voor alle vervoersvormen de rekening pas achteraf gepresenteerd.

NS is lange tijd huiverig geweest om over te stappen op betalen achteraf (postpaid). Het ontwikkelen van een wat uitgebreider en complexer reisproduct voor reizigers was echter niet mogelijk met de methode van vooraf saldo laden (prepaid).

Deur tot deur reis

De toepassing van de combinatie van reizen op rekening en saldo laden biedt nog weinig extra gebruikersgemak voor de reiziger. Trajectkaarthouders zijn frequente reizigers die voor hun voor- en natransport naast de fiets ook regelmatig gebruikmaken van bus, tram of metro op hun dagelijkse deur tot deur reis.

Nu maken ze iedere dag noodgedwongen met Traject vrij gebruik van twee verschillende betaalmethoden Reizen op Saldo en Reizen op Rekening. Zij dienen daardoor nog bij iedere reis die zij maken na te denken over hoe de betaling plaatsvindt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.