‘OV-studentenkaart blijft en wordt uitgebreid met mbo’ers’

De OV-studentenkaart blijft in zijn huidige vorm bestaan en wordt uitgebreid met zo’n 150.000 studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Voorwaarde is wel dat er een akkoord komt over een leenstelsel en studenten hun studie zo zelf betalen.

Diverse bronnen rond de onderhandelingen tussen de overheid en de vervoerders zouden tegenover de Telegraaf verklaard hebben er ‘vrijwel uit te zijn’. De onderwijsspecialisten van de coalitiepartijen praten donderdag met die van D66 en GroenLinks over de invulling van het leenstelsel. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt in een reactie op de berichtgeving dat ‘de OV-studentenkaart geen wisselgeld is’. Voorzitter Jorien Janssen van LSvb: “Als er nu een plan komt is dat niets meer dan een achterkamertjesakkoord waar ieder draagvlak voor ontbreekt.”

OV-studentenkaart

De plannen van het kabinet om de OV-kaart voor studenten af te schaffen lijken van de baan te zijn. Het kabinet wilde met de afschaffing van de OV-studentenkaart 425 miljoen euro bezuinigen. In de plaats van de OV-studentenkaart, waarmee studenten gratis door het hele land kunnen reizen, zou er een kortingskaart komen. Met een akkoord over het leenstelsel van studenten, blijft de OV-studentenkaart bestaan, aldus de ingewijden.

Doordat een groot aantal mbo-studenten straks ook gebruik kunnen maken van de OV-studentenkaart zal de drukte in treinen naar verwachting verder toenemen. Reizigers klagen nu al veelvuldig over volle treinen in de spits en daar komen straks nog meer scholieren bij. Daarom zullen de scholieren worden gestimuleerd om meer in de daluren te reizen.

Vervoerders

De OV-studentenkaart is van groot belang voor alle vervoersbedrijven in het OV. Vooral de stads- en streekvervoerders dreigden flink te moeten schrappen in hun dienstverlening als de OV-studentenkaart zou verdwijnen. De 600.000 studenten die er gebruik van maken, zorgen voor 25 procent van hun inkomsten. Bij de NS maken studenten een kwart van het aantal reizigerskilometers.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.