RET, metro

RET maakt 11 miljoen euro winst in 2013

De RET heeft in 2013 een nettowinst van 10,9 miljoen euro gemaakt. Dat is volgens de Rotterdamse stadsvervoerder boven verwachting. Dat staat in het jaarverslag over 2013. De RET had in 2012 nog een nettowinst van 10,3 miljoen euro. Oorzaken van de hogere winst zijn de afname van het zwartrijderspercentage en de uitbreiding van het busgebied, waardoor de kaartopbrengsten structureel zijn verhoogd. Daarnaast zijn de operationele kosten omlaag gebracht door eerdere bezuinigingsacties en efficiencyverbeteringen. Ook vielen de rentebaten hoger uit dan verwacht. 

Reizigers in de regio Rotterdam maakten meer kilometers met de bus dan het jaar daarvoor. Het aantal kilometers is toegenomen van 64 miljoen naar 107 miljoen reizigerskilometers. Dit valt voor een groot deel te verklaren doordat de RET eind 2012 jaar de busconcessie heeft gewonnen. Daarvoor verzorgde Qbuzz nog het busvervoer in de regio.

Reizigerskilometers

Het aantal reizigerskilometers per metro nam ook toe van 493 miljoen in 2012 naar 509 miljoen reizigerskilometers in 2013. Het aantal kilometers dat per tram is afgelegd is in 2013 afgenomen ten opzicht van het jaar ervoor. Dat liep terug van 121 miljoen reizigerskilometers naar 114 miljoen. Een van de oorzaken daarvan is dat er in 2013 aan het tramnetwerk werd gewerkt.

Het aantal zwartrijders is in 2013 afgenomen. In de tram nam dat aantal tussen 2012 en 2013 af van 2,3 procent naar 1,6 procent. In de metro nam dat aantal in dezelfde jaren af van 1,8 naar 1,6 procent. In de bus bleef het aantal zwartrijders in 2012 en 2013 gelijk met een percentage van 0,2 procent.

Waardering

De reizigers van het RET geven gemiddeld een 7,5 voor het vervoer met bus, tram of metro. Vogens de vervoerder hebben de verbeteringen aan het spoor en de haltes daartoe bijgedragen. Ook is het oordeel van de reizigers over de veiligheid en het gemak van de OV-chipkaart gestegen.

De RET testte in april 2013 WiFi in de trams. De bussen zijn inmiddels uitgerust met internet. In de remise Waalhaven is WiFi in een metrovoertuig geïnstalleerd en zijn test gedaan om te kijken hoe dit in de metro’s en trams ingebouwd kan worden. Reizigers kunnen vanaf eind 2014 van WiFi gebruikmaken in de trams en metro’s van RET.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

RET maakt 11 miljoen euro winst in 2013 | OVPro.nl
RET, metro

RET maakt 11 miljoen euro winst in 2013

De RET heeft in 2013 een nettowinst van 10,9 miljoen euro gemaakt. Dat is volgens de Rotterdamse stadsvervoerder boven verwachting. Dat staat in het jaarverslag over 2013. De RET had in 2012 nog een nettowinst van 10,3 miljoen euro. Oorzaken van de hogere winst zijn de afname van het zwartrijderspercentage en de uitbreiding van het busgebied, waardoor de kaartopbrengsten structureel zijn verhoogd. Daarnaast zijn de operationele kosten omlaag gebracht door eerdere bezuinigingsacties en efficiencyverbeteringen. Ook vielen de rentebaten hoger uit dan verwacht. 

Reizigers in de regio Rotterdam maakten meer kilometers met de bus dan het jaar daarvoor. Het aantal kilometers is toegenomen van 64 miljoen naar 107 miljoen reizigerskilometers. Dit valt voor een groot deel te verklaren doordat de RET eind 2012 jaar de busconcessie heeft gewonnen. Daarvoor verzorgde Qbuzz nog het busvervoer in de regio.

Reizigerskilometers

Het aantal reizigerskilometers per metro nam ook toe van 493 miljoen in 2012 naar 509 miljoen reizigerskilometers in 2013. Het aantal kilometers dat per tram is afgelegd is in 2013 afgenomen ten opzicht van het jaar ervoor. Dat liep terug van 121 miljoen reizigerskilometers naar 114 miljoen. Een van de oorzaken daarvan is dat er in 2013 aan het tramnetwerk werd gewerkt.

Het aantal zwartrijders is in 2013 afgenomen. In de tram nam dat aantal tussen 2012 en 2013 af van 2,3 procent naar 1,6 procent. In de metro nam dat aantal in dezelfde jaren af van 1,8 naar 1,6 procent. In de bus bleef het aantal zwartrijders in 2012 en 2013 gelijk met een percentage van 0,2 procent.

Waardering

De reizigers van het RET geven gemiddeld een 7,5 voor het vervoer met bus, tram of metro. Vogens de vervoerder hebben de verbeteringen aan het spoor en de haltes daartoe bijgedragen. Ook is het oordeel van de reizigers over de veiligheid en het gemak van de OV-chipkaart gestegen.

De RET testte in april 2013 WiFi in de trams. De bussen zijn inmiddels uitgerust met internet. In de remise Waalhaven is WiFi in een metrovoertuig geïnstalleerd en zijn test gedaan om te kijken hoe dit in de metro’s en trams ingebouwd kan worden. Reizigers kunnen vanaf eind 2014 van WiFi gebruikmaken in de trams en metro’s van RET.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.