OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

Duitse krant: Big brother in Nederland met OV-chipkaart

De Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft fikse kritiek op het Nederlandse OV-chipkaartsysteem en andere digitale producten. Volgens de Duitse krant verzamelen Nederlandse overheidsinstanties en bedrijven ongelimiteerd data en komt onder meer het grondrecht van vrijheid van beweging hiermee ernstig in gevaar.

De OV-chipkaart bevat veel persoonlijke data van de reiziger. En daarmee loopt de gebruiker volgens de krant gevaar, want er zijn “legio voorbeelden te noemen waarbij patiëntendata, sociale data of andere data misbruikt worden of massaal verspreid. Al dan niet per ongeluk of door hackers”. “Het is verbazingwekkend dat een land als Nederland dat zoveel data verzamelt, zichzelfs als gidsland ziet, als internationaal voorbeeld als het gaat om gemeenschappelijke waarden en normen.”

Data verzamelen

De krant wijst op vergelijkbare gevallen in Duitsland. Bijvoorbeeld wanneer mensen punten verzamelen met hun bankpas. Het grote verschil zou daarbij echter zijn dat dit op vrijwillige basis gebeurt. Een deel van de gebruikers van de OV-chipkaart, waaronder studenten, worden verplicht om met een persoonlijke kaart te reizen met alle gevolgen van dien.

Het dagblad wijst verder op het kentenparkeren dat Rotterdam in navolging van Amsterdam gaat introduceren. Daarbij kan alleen nog met de bankpas of mobiele telefoon worden betaald, waardoor de gebruikers ‘een digitaal spoor achterlaten’. Ook de smartmeter voor gas zou een voorbeeld van de ‘totale bewaking’ van de Nederlandse burgers wat weg heeft van Big Brother-taferelen.

Lees hier het volledige artikel.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse krant: Big brother in Nederland met OV-chipkaart | OVPro.nl
OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

Duitse krant: Big brother in Nederland met OV-chipkaart

De Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft fikse kritiek op het Nederlandse OV-chipkaartsysteem en andere digitale producten. Volgens de Duitse krant verzamelen Nederlandse overheidsinstanties en bedrijven ongelimiteerd data en komt onder meer het grondrecht van vrijheid van beweging hiermee ernstig in gevaar.

De OV-chipkaart bevat veel persoonlijke data van de reiziger. En daarmee loopt de gebruiker volgens de krant gevaar, want er zijn “legio voorbeelden te noemen waarbij patiëntendata, sociale data of andere data misbruikt worden of massaal verspreid. Al dan niet per ongeluk of door hackers”. “Het is verbazingwekkend dat een land als Nederland dat zoveel data verzamelt, zichzelfs als gidsland ziet, als internationaal voorbeeld als het gaat om gemeenschappelijke waarden en normen.”

Data verzamelen

De krant wijst op vergelijkbare gevallen in Duitsland. Bijvoorbeeld wanneer mensen punten verzamelen met hun bankpas. Het grote verschil zou daarbij echter zijn dat dit op vrijwillige basis gebeurt. Een deel van de gebruikers van de OV-chipkaart, waaronder studenten, worden verplicht om met een persoonlijke kaart te reizen met alle gevolgen van dien.

Het dagblad wijst verder op het kentenparkeren dat Rotterdam in navolging van Amsterdam gaat introduceren. Daarbij kan alleen nog met de bankpas of mobiele telefoon worden betaald, waardoor de gebruikers ‘een digitaal spoor achterlaten’. Ook de smartmeter voor gas zou een voorbeeld van de ‘totale bewaking’ van de Nederlandse burgers wat weg heeft van Big Brother-taferelen.

Lees hier het volledige artikel.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.