Qbuzz, bus, Groningen

Groningen start studie naar inzet waterstofbussen

De provincie Groningen start een onderzoek naar de inzet van waterstofbussen in het openbaar vervoer. Daarbij wordt bekeken of de waterstof van een chemisch bedrijf aan de haven van Delfzijl, kan worden hergebruikt als brandstof voor de voertuigen. De verwachting is dat buslijn 140 tussen Groningen en Delfzijl het meest geschikt is voor de waterstofbussen.

Erwin Stoker, hoofd Ontwikkeling van OV-bureau Groningen: “De waterstof is een restproduct van een chemisch bedrijf op het industrieel bedrijventerrein van de haven. Het zou ideaal zijn als dit restproduct kan worden ingezet voor het OV, want bij de inzet van waterstofbussen is de levering van de brandstof toch een van de belangrijkste vraagstukken.”

Onderzoek

Buslijn 140 tussen Groningen en Delfzijl zou volgens Stoker het meest geschikt om waterstof-bussen op in te zetten. Naar verwachting zullen daarbij twee bussen op waterstof gaan rijden. “De bussen die op deze lijn rijden, komen in de buurt van het bedrijventerrein. Op deze manier hoeven de bussen weinig extra kilometers te maken voor een tankbeurt”, aldus Stoker. “Overigens zijn dit nog allemaal aannames. Het haalbaarheidsonderzoek moet aantonen of deze aannames correct zijn”, zo vervolgt hij.

De provincie Groningen heeft voor de eerste studie 25.000 euro gereserveerd. Daarnaast komt het project mogelijk in aanmerking voor een subsidie van maximaal 850.000 euro vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het ministerie wil hiermee duurzaam openbaar vervoer stimuleren. Stoker: “Het is niet eenvoudig om hiervoor in aanmerking te komen. Eerst moeten we met de studie aantonen dat het project een succes kan zijn. We moeten voor al 6 oktober een ruwe schets van het haalbaarheidsonderzoek bij het ministerie indienen.”

Project

Ook Qbuzz is bij het onderzoek betrokken. Deze vervoerder verzorgt met zo’n driehonderd bussen het openbaar vervoer in de provincie Groningen. De busconcessie loopt tot december 2017. Dat zou betekenen dat er voor het project nieuwe waterstof-bussen worden aangeschaft. Aankomende maandag is de officiële aftrap van de haalbaarheidsstudie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.