Directeur Jacco Lammers, GoAbout

RET wint Blije Reizigersprijs met introductie reizen op rekening

Directeur Jacco Lammers, GoAbout

Stadsvervoerder RET is de winnaar van de Blije Reizigersprijs met de introductie van reizen op rekening voor reizigers in de regio Rotterdam. Dat heeft de jury van de prijs donderdag bekendgemaakt op het jaarcongres van Railforum in Den Haag.

Railforum ontving ruim dertig inzendingen van initiatieven die het openbaar vervoer prettiger maken voor de reiziger. De vakjury koos uit deze inzendingen drie finalisten uit in totaal tien nominaties. De jury keek daarbij naar de verbeteringen voor het OV voor de reiziger en de mogelijkheid tot landelijke uitrol. Uiteindelijk gingen het OV-diploma van Veilig Verkeer Nederland, reizen op rekening van de RET en de multimodale reisplanner GoAbout door naar de finale.

Reizen op rekening

Het mooie van reizen op rekening is volgens de jury dat reizigers niet meer vooraf saldo hoeven te laden op hun OV-chipkaart, maar kunnen betalen achteraf. Dit opent mogelijkheden voor achteraf betalen met de bankpas of de mobiele telefoon. Het is voor het eerst dat gewone reizigers gebruik kunnen maken van reizen op rekening.

Directeur Auke Huisman van Humanis Consulting kreeg nog een eervolle vermelding in het juryrapport. Huisman maakte reizen op rekening eerder al mogelijk voor de zakelijke reiziger door de NS-Business Card voor de NS te ontwikkelen.

Stemmen

De publieksprijs ging naar het OV-diploma van Veilig Verkeer Nederland. VVN heeft het OV-diploma voor kinderen in groep 7 en 8 ontwikkeld om ze te helpen omzelfstandig gebruik te maken van het OV. Het publiek had de mogelijkheid om twee weken lang een stem uit te brengen op de website van Railforum.

De aanwezigen op het Jaarcongres van Railforum konden ook een stem uitbrengen op een van de finalisten. Daarbij koos een ruime meerderheid voor de reisplanner GoAbout (zie foto). GoAbout plant niet alleen de reis per OV en per auto, maar combineert dit ook met andere modaliteiten zoals de fiets en taxi. De app haalt de informatie uit open data en geeft real time informatie over de actuele verkeerssituatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.