Waterbus, Rotterdam Willemsbrug

Kennisplatform voor personenvervoer over water gelanceerd

In Utrecht is vorige week het ‘Kennisplatform Personenvervoer over water’ gelanceerd. Dat gebeurde tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres 2014. Alle kennis rondom vervoer van personen over water is te vinden op dit nieuwe online platform. Daarnaast kunnen professionals binnen het werkveld elkaar via het platform vinden. Het platform is medegefinancierd door het Landelijk Veren Platform (LVP). De begeleiding en het up-to-date houden van het platform zijn ondergebracht bij kennisorganisatie CROW.

In Nederland worden bijna driehonderd veerdiensten geëxploiteerd. Jaarlijkse maken vele tientallen miljoenen personen gebruik van deze veerdiensten. Alleen al de veerdiensten over rivieren en kanalen (‘zoete’ veren) vervoeren jaarlijks ruim 32 miljoen passagiers. Hierdoor worden ruim 330 miljoen omrijkilometers voor forenzen voorkomen. Daarnaast ontsluiten veerdiensten vaak toeristische attracties. Zo dragen veerdiensten bij aan de mobiliteit en economie.

Personenvervoer over water

Het werkveld van personenvervoer over water is sterk in beweging. Op dit moment verkennen verschillende partijen mogelijkheden voor nieuwe veerdiensten. Daarnaast heeft het werkveld te maken met uitdagingen zoals meer aandacht voor veiligheid en verduurzaming van veerdiensten. Aan de andere kant heeft het werkveld te maken met teruglopende budgetten. Het platform ondersteunt professionals binnen het werkveld door het delen van kennis en praktijkervaringen.

Het ‘Kennisplatform Personenvervoer over water’ is een initiatief van het LVP en CROW. Bij de totstandkoming van het platform is samengewerkt met gemeente Gorinchem, gemeente Amsterdam, provincie Zuid-Holland, Stadshavens Rotterdam, Waterbus/Aqualiner, Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart, Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart, Grontmij, Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON) en Netherlands Maritime Technology.

Platform

Het platform is vrij toegankelijk voor alle professionals die werkzaam zijn in het werkveld van personenvervoer over water. Professionals die werken bij de (decentrale) overheid, vervoersbedrijven, adviesbureaus, belangenorganisaties en kennisinstellingen. Om de groei van het platform te garanderen wordt naast het verkrijgen van kennis wordt ook het delen van kennis gestimuleerd.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kennisplatform voor personenvervoer over water gelanceerd | OVPro.nl
Waterbus, Rotterdam Willemsbrug

Kennisplatform voor personenvervoer over water gelanceerd

In Utrecht is vorige week het ‘Kennisplatform Personenvervoer over water’ gelanceerd. Dat gebeurde tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres 2014. Alle kennis rondom vervoer van personen over water is te vinden op dit nieuwe online platform. Daarnaast kunnen professionals binnen het werkveld elkaar via het platform vinden. Het platform is medegefinancierd door het Landelijk Veren Platform (LVP). De begeleiding en het up-to-date houden van het platform zijn ondergebracht bij kennisorganisatie CROW.

In Nederland worden bijna driehonderd veerdiensten geëxploiteerd. Jaarlijkse maken vele tientallen miljoenen personen gebruik van deze veerdiensten. Alleen al de veerdiensten over rivieren en kanalen (‘zoete’ veren) vervoeren jaarlijks ruim 32 miljoen passagiers. Hierdoor worden ruim 330 miljoen omrijkilometers voor forenzen voorkomen. Daarnaast ontsluiten veerdiensten vaak toeristische attracties. Zo dragen veerdiensten bij aan de mobiliteit en economie.

Personenvervoer over water

Het werkveld van personenvervoer over water is sterk in beweging. Op dit moment verkennen verschillende partijen mogelijkheden voor nieuwe veerdiensten. Daarnaast heeft het werkveld te maken met uitdagingen zoals meer aandacht voor veiligheid en verduurzaming van veerdiensten. Aan de andere kant heeft het werkveld te maken met teruglopende budgetten. Het platform ondersteunt professionals binnen het werkveld door het delen van kennis en praktijkervaringen.

Het ‘Kennisplatform Personenvervoer over water’ is een initiatief van het LVP en CROW. Bij de totstandkoming van het platform is samengewerkt met gemeente Gorinchem, gemeente Amsterdam, provincie Zuid-Holland, Stadshavens Rotterdam, Waterbus/Aqualiner, Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart, Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart, Grontmij, Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON) en Netherlands Maritime Technology.

Platform

Het platform is vrij toegankelijk voor alle professionals die werkzaam zijn in het werkveld van personenvervoer over water. Professionals die werken bij de (decentrale) overheid, vervoersbedrijven, adviesbureaus, belangenorganisaties en kennisinstellingen. Om de groei van het platform te garanderen wordt naast het verkrijgen van kennis wordt ook het delen van kennis gestimuleerd.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.