Arriva, bus, VDL

Arriva: meeste opstartproblemen Brabantse busconcessies opgelost

Al moeten reizigers en buschauffeurs nog even wennen aan de nieuwe dienstregeling van de busconcessie in Oost- en West-Brabant, zijn de meeste opstartproblemen woensdag inmiddels al opgelost. Dat zegt Arriva in reactie op klachten op overvolle bussen in Oosterhout en Tilburg. Volgens de vervoerder was er woensdag geen sprake meer van overvolle bussen. Wel heeft de vervoerder ook de komende dagen nog extra bussen stand-by staan die ingezet kunnen worden zodra dit wel het geval is. 

In Oosterhout zijn studenten, die dagelijks naar de hogescholen Avans en NHTV in Breda reizen, een petitie op internet gestart waarin zij vragen om de dienstregeling aan te passen en langere bussen in te zetten. Deze petitie is al meer dan 700 keer ondertekend.

Langere bussen

Woordvoerder Roos Zevenboom van Arriva: “Naar aanleiding van de klachten hebben wij extra materieel ingezet op deze buslijn. Deze studenten klaagden er ook over dat ze twintig minuten langer in de bus moeten zitten. Maar wat een aantal van hen nog niet wisten, is dat er ’s ochtends in de spits ook de snelle buslijn 625 rijdt, die via de snelweg naar het Amphia Ziekenhuis en de hogescholen gaat.”

“We hebben dit met de provincie afgesproken om de snelle (625, red.) en wat langzamere bussen (325, red.) af te wisselen, omdat het de bedoeling is om met minder lege bussen te rijden. Andere reizigers zijn juist blij met deze wijziging, omdat zij met buslijn 325, 326 en 327 één keer in de tien minuten naar Breda kunnen reizen. ”

Dienstregeling

Ook klaagden enkele reizigers op Twitter over het verdwijnen van buslijn 10. “Deze buslijn is niet veranderd, maar heeft het nummer 625 gekregen. Ook daar moeten de reizigers nog even aan wennen”, zo stelt de woordvoerder.

“Wij hebben iedere dag een operationaal overleg over het verloop van de dienstregeling. Daarna gaat het ontwikkelteam van Arriva samen met de provincie bekijken wat tijdelijke en wat structurele problemen zijn. Aan de hand daarvan gaan we de dienstregeling nog verder finetunen. Het opstarten van een nieuwe dienstregeling gaat nooit over een nacht ijs. Er zullen altijd de eerste dagen nog wat verbeteringen worden doorgevoerd”, aldus Zevenboom.

Dynamische reisinformatie

Zondag bleek dat de Dynamische Reis Informatie Systemen (DRIS) voornamelijk in Den Bosch nog niet met de juiste informatie geladen waren en dubbele resultaten gaven. Dit kwam doordat de informatie van de oude dienstregeling nog aan de panelen was gekoppeld. GOVI, de beheerder van de DRIS-panelen, heeft daar naar gekeken en dit probleem dinsdagmiddag opgelost.

De DRIS-panelen in Tilburg werken nog met een verouderd systeem. De provincie voert hier op dit moment onderhoudswerkzaamheden aan uit. De panelen zullen binnen zes tot acht weken werken.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Arriva en provincie: goede start Brabantse busconcessies

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.