Eerste Kamer

Eerste Kamer stemt voor opheffen stadsregio’s

De Eerste Kamer heeft dinsdag na een plenair debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Wet afschaffing Wet Gemeenschappelijke Regeling-plusregio’s aangenomen. Dat betekent dat de bevoegdheden voor het openbaar vervoer van vier stadsregio’s (Utrecht, Arnhem Nijmegen, Eindhoven en Twente) naar de provincies en van drie stadsregio’s overgaan naar twee metropoolregio’s (Amsterdam en Rotterdam-Den Haag).

De fracties van de VVD, de PvdA en het CDA stemden voor, de fracties van PVV, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS en de PvdD stemden tegen. De afschaffing maakt een einde aan de verplichte samenwerking in zeven plusregio’s. Begin jaren negentig werden gemeenten in de zeven grootste stedelijke gebieden door het kabinet verplicht om samen te werken om grootstedelijke problemen op te lossen.

Brede Doel Uitkeringen

Met het groene licht uit Den Haag gaan de zogeheten Brede Doel Uitkeringen ter waarde over naar de provincie en de metropoolregio’s. Dat geldt ook voor de taken op het gebied van het openbaar vervoer en mobiliteitsmanagement. In de meeste gevallen gaat het personeel dat belast is met deze mobiliteitstaken mee met het overgehevelde budget.

Minister Plasterk merkte dinsdag op dat gemeenten uiteindelijk altijd zelf bepalen of zij wensen te deel te nemen in een metropoolregio en niet gedwongen kunnen worden om mee te doen. Hij verwacht dat de structurele samenwerkingsverbanden in de vervoersregio’s binnen een half jaar tot stand zijn gekomen.

Opheffing

De transitie van taken en mensen moet op 1 juli 2015 gereed zijn, want dan worden de stadsregio’s naar verwachting opgeheven. Lopende projecten worden afgebouwd of voor 1 juli 2015 overgedragen. De uitwerking hiervan gebeurt in de eerste helft van 2015. Mochten provincies en gemeentes er niet uitkomen, dan zal de minister ingrijpen. Plasterk wilde nog niet bekendmaken op wat voor wijze hij dat gaat doen.

Lees ook:

Bart Schmeink: focus op duurzaam en vraaggestuurd OV

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste Kamer stemt voor opheffen stadsregio’s | OVPro.nl
Eerste Kamer

Eerste Kamer stemt voor opheffen stadsregio’s

De Eerste Kamer heeft dinsdag na een plenair debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Wet afschaffing Wet Gemeenschappelijke Regeling-plusregio’s aangenomen. Dat betekent dat de bevoegdheden voor het openbaar vervoer van vier stadsregio’s (Utrecht, Arnhem Nijmegen, Eindhoven en Twente) naar de provincies en van drie stadsregio’s overgaan naar twee metropoolregio’s (Amsterdam en Rotterdam-Den Haag).

De fracties van de VVD, de PvdA en het CDA stemden voor, de fracties van PVV, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS en de PvdD stemden tegen. De afschaffing maakt een einde aan de verplichte samenwerking in zeven plusregio’s. Begin jaren negentig werden gemeenten in de zeven grootste stedelijke gebieden door het kabinet verplicht om samen te werken om grootstedelijke problemen op te lossen.

Brede Doel Uitkeringen

Met het groene licht uit Den Haag gaan de zogeheten Brede Doel Uitkeringen ter waarde over naar de provincie en de metropoolregio’s. Dat geldt ook voor de taken op het gebied van het openbaar vervoer en mobiliteitsmanagement. In de meeste gevallen gaat het personeel dat belast is met deze mobiliteitstaken mee met het overgehevelde budget.

Minister Plasterk merkte dinsdag op dat gemeenten uiteindelijk altijd zelf bepalen of zij wensen te deel te nemen in een metropoolregio en niet gedwongen kunnen worden om mee te doen. Hij verwacht dat de structurele samenwerkingsverbanden in de vervoersregio’s binnen een half jaar tot stand zijn gekomen.

Opheffing

De transitie van taken en mensen moet op 1 juli 2015 gereed zijn, want dan worden de stadsregio’s naar verwachting opgeheven. Lopende projecten worden afgebouwd of voor 1 juli 2015 overgedragen. De uitwerking hiervan gebeurt in de eerste helft van 2015. Mochten provincies en gemeentes er niet uitkomen, dan zal de minister ingrijpen. Plasterk wilde nog niet bekendmaken op wat voor wijze hij dat gaat doen.

Lees ook:

Bart Schmeink: focus op duurzaam en vraaggestuurd OV

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.