Qbuzz, bussen, ingebruikname, Groningen

Verkiezing voor het beste OV-bestek

Op het Nationaal Congres Openbaar vervoer op 26 maart wordt een prijs uitgereikt aan de makers van het beste OV-bestek. Doel van de verkiezing is innovatie in het OV te stimuleren door meer bekendheid te geven aan vernieuwende concepten binnen aanbestedingstrajecten.

Vervoerders en overheden ervaren in toenemende mate problemen in de contractering, vooral bij aanbesteding van concessies. De huidige bestekken en contracten worden als te weinig flexibel ervaren en prikkelen onvoldoende tot innovatie in aanloop naar een lopende concessie. De juridificering in de contractvorming heeft aan beide kanten geleid tot risicomijdend gedrag. De vervoerders en overheden willen dit samen doorbreken.

Innovatie in contracten

Juryvoorzitter Marijke van Haaren: “Innovaties zijn de afgelopen jaren nauwelijks tot stand gekomen door onder andere te gedetailleerde bestekken. Vereenvoudiging, flexibiliteit en innovatie in de contactvorming is nodig om met het OV stappen vooruit te zetten. Overheden en vervoerders staan hiervoor samen aan de lat. Met deze verkiezing gaan we op zoek naar aanbestedingen die hierin voorop lopen.”

De jury bestaat naast Marijke van Haaren uit Ray Bodok (adviseur mobiliteit bij Arcadis), Stefan Hulman (algemeen directeur De REISinformatiegroep, beter bekend als 9292), Rudy Schoonveld (directeur/eigenaar TransTec Adviseurs) en Wim van Tilburg (clusterhoofd Verkeer en Vervoer CROW-KpVV).

Samen op reis

De prijs is een initiatief van ‘Samen op reis’, een samenwerkingsinitiatief van bijna OV-bedrijven, overheden en consumentenorganisaties. De initiatiefnemers zetten zich in voor een betere samenwerking in het openbaar vervoer. Ruim anderhalf jaar geleden hebben de leden van de initiatiefgroep op het Nationaal Congres Openbaar Vervoer het manifest ‘Samen op reis’ aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aangeboden. Onder de noemer van ‘Samen op reis, OpStap naar een beter OV’ zijn verschillende projecten gestart.

Een van de resultaten van Samen op reis is de presentatie van het rapport ‘Modelbestek van de toekomst’, waarin handreikingen staan voor een meer flexibel en innovatief bestek. Ook het rapport ‘De concessie van morgen’ bevat een raamwerk ter bevordering van meer flexibiliteit en samenwerking in het OV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.