Syntus, bus, Amersfoort

Syntus: onderzoek naar gunning concessie Haarlem-IJmond

Vervoerder Syntus wil een onafhankelijk onderzoek naar het correct verlopen van de gunning van de concessie Haarlem-IJmond. Het bedrijf stuurde een brief naar de provincie Noord-Holland, waarin het om een dergelijk onderzoek vraagt. Bij een onbevredigend antwoord van de provincie sluit Syntus aanvullende stappen niet uit.

”We willen weten of de beoordeling wel integer is verlopen”, aldus woordvoerder Annemarieke Voortman van het bedrijf. ”Daarom hebben we om opheldering gevraagd over de gevoerde procedure. We willen dat de provincie kijkt naar de mogelijkheden voor een aanvullend onderzoek.”

Syntus

Als dat onderzoek er niet komt en de provincie komt Syntus ook niet op een andere manier tegemoet, ”dan gaan we ons beraden op eventuele vervolgstappen”. Welke acties dan worden ondernomen en of een rechtszaak tot de mogelijkheden behoort, deelt het bedrijf niet mee.

De afgelopen dagen is twijfel gerezen of wel integer is gehandeld bij het besluitvormingsproces in de Noord-Hollandse regio. Een publicatie in de Volkskrant suggereert dat bij het bepalen van de winnende partij niet correct zou zijn gehandeld door betrokken organisaties. ”We zijn gealarmeerd door de berichtgeving”, aldus Voortman.

Concessie

Syntus dong samen met Connexxion en EBS naar de tien jaar durende vervoersconcessie ter waarde van 320 miljoen euro. Aanvankelijk zou volgens het artikel Syntus op voorsprong staan, maar na een aanvullende ronde kwam Connexxion op gelijke hoogte. Beide bedrijven scoorden exact even goed. Een loting moest uitkomst bieden, een unicum in OV-land. Syntus trok daarbij aan het kortste eind.

Afgelopen dinsdag maakte de provincie officieel bekend dat Connexxion het vervoer mag verzorgen van december 2015 tot en met december 2025. Kort daarvoor stuurde Syntus echter de brief al naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en naar de voorzitter van het dagelijks bestuur van de provincie. Desondanks werd het besluit bekendgemaakt.

Regels

In de brief werd om opschorting van het proces gevraagd. ”Het is belangrijk dat alle schijn van niet-integer handelen wordt voorkomen”, legt de woordvoerder uit. ”We maken ons zorgen vanwege het artikel. Het is natuurlijk ook hoogst opmerkelijk dat twee bedrijven precies dezelfde score behalen.”

Of Syntus denkt dat er daadwerkelijk regels zijn overtreden, deelt het bedrijf niet mee. De vervoerder wil eerst de reactie van de provincie afwachten. Deze heeft namelijk nog niet inhoudelijk gereageerd op het verzoek. Wel geeft de regionale overheid aan dat de berichtgeving in de Volkskrant niet juist is.

Tom van Gurp

Lees ook: Connexxion wint busconcessie Haarlem IJmond na loting

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Syntus: onderzoek naar gunning concessie Haarlem-IJmond | OVPro.nl
Syntus, bus, Amersfoort

Syntus: onderzoek naar gunning concessie Haarlem-IJmond

Vervoerder Syntus wil een onafhankelijk onderzoek naar het correct verlopen van de gunning van de concessie Haarlem-IJmond. Het bedrijf stuurde een brief naar de provincie Noord-Holland, waarin het om een dergelijk onderzoek vraagt. Bij een onbevredigend antwoord van de provincie sluit Syntus aanvullende stappen niet uit.

”We willen weten of de beoordeling wel integer is verlopen”, aldus woordvoerder Annemarieke Voortman van het bedrijf. ”Daarom hebben we om opheldering gevraagd over de gevoerde procedure. We willen dat de provincie kijkt naar de mogelijkheden voor een aanvullend onderzoek.”

Syntus

Als dat onderzoek er niet komt en de provincie komt Syntus ook niet op een andere manier tegemoet, ”dan gaan we ons beraden op eventuele vervolgstappen”. Welke acties dan worden ondernomen en of een rechtszaak tot de mogelijkheden behoort, deelt het bedrijf niet mee.

De afgelopen dagen is twijfel gerezen of wel integer is gehandeld bij het besluitvormingsproces in de Noord-Hollandse regio. Een publicatie in de Volkskrant suggereert dat bij het bepalen van de winnende partij niet correct zou zijn gehandeld door betrokken organisaties. ”We zijn gealarmeerd door de berichtgeving”, aldus Voortman.

Concessie

Syntus dong samen met Connexxion en EBS naar de tien jaar durende vervoersconcessie ter waarde van 320 miljoen euro. Aanvankelijk zou volgens het artikel Syntus op voorsprong staan, maar na een aanvullende ronde kwam Connexxion op gelijke hoogte. Beide bedrijven scoorden exact even goed. Een loting moest uitkomst bieden, een unicum in OV-land. Syntus trok daarbij aan het kortste eind.

Afgelopen dinsdag maakte de provincie officieel bekend dat Connexxion het vervoer mag verzorgen van december 2015 tot en met december 2025. Kort daarvoor stuurde Syntus echter de brief al naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en naar de voorzitter van het dagelijks bestuur van de provincie. Desondanks werd het besluit bekendgemaakt.

Regels

In de brief werd om opschorting van het proces gevraagd. ”Het is belangrijk dat alle schijn van niet-integer handelen wordt voorkomen”, legt de woordvoerder uit. ”We maken ons zorgen vanwege het artikel. Het is natuurlijk ook hoogst opmerkelijk dat twee bedrijven precies dezelfde score behalen.”

Of Syntus denkt dat er daadwerkelijk regels zijn overtreden, deelt het bedrijf niet mee. De vervoerder wil eerst de reactie van de provincie afwachten. Deze heeft namelijk nog niet inhoudelijk gereageerd op het verzoek. Wel geeft de regionale overheid aan dat de berichtgeving in de Volkskrant niet juist is.

Tom van Gurp

Lees ook: Connexxion wint busconcessie Haarlem IJmond na loting

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.